Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftigast i Dalarna

Annons

Det framgår av den listning av riskobjekt inför 2004 som landets länsstyrelser försett Naturvårdsverket med.

Vissa län har nöjt sig med att presentera en tio-i-topp-lista. Men i Dalarna, där det finns många områden som befaras laka ut miljögifter, har länsstyrelsen bakat ut en komplett "30-lista".

Och således bänkar sig Silfhyttan/Stollbergsområdet genom sina dokumenterat stora mängder av tungmetaller som listans nummer ett.

- Det är förstås en bekräftan på vad vi redan vet.

- Prioriteringen ökar också chansen till att staten skjuter till de pengar som behövs till det fysiska efterbehandlingsarbetet, konstaterar miljöinspektör Bosse Jernberg.

Fortfarande väntar dock miljöinspektören och kommunens beslutsfattare på den rapport som förhoppningsvis blir finalen på Stollberg/Silfhyttans utredningsepok.

Konsultföretaget Envipro Miljöteknik AB har sedan förra hösten bearbetat resultaten från redan gjorda utredningar och tagit kompletterande prover på grundvatten och slig.

När konsulten är klar ska det finnas en balanserad helhetsbild på bordet över hur efterbehandlingen kan genomföras.

Men, därefter måste tålamodet tas fram igen. Ärendet måste göra en tur upp i miljödomstolen och markägarfrågor måste lösas.

Tidigast 2005 bedömde utredaren, Henning Holmström på Envipro, i höstas att spaden kan sättas i marken.

- Och i så fall har det gått snabbt, lade han till.

Utöver detta spelar Naturvårdsverkets kassa en avgörande roll. Närmare en halv miljard kronor fanns anslaget till efterbehandling och sanering i början av 2003.

Men i juni prutade regeringen bort 150 miljoner med hänvisning till det "statsfinansiella läget".

För 2004 finns 134 miljoner i uppbundna medel, och för 2005 145 miljoner. Vad det innebär i praktiken lär stå skrivet i stjärnorna.

Men två saker har åtminstone Silfhyttan/Stollbergs slighögar gemensamt med gruvområdet i Falun.

Båda placerar länsstyrelsen i riskklass 1, och båda är föremål för huvudstudien.

30-listans trea, Karlslunds avfallsanläggning i Avesta, placeras också i riskklass 1. Men här saknas fortfarande huvudstudien.

Påpekas kan att prioriteringarna på listan kan komma att ändras då objekten undersöks närmare. I några fall har inte ens en förstudie genomförts.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons