Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftiga ämnen i röken

Annons

- All typ av brandrök kan vara skadlig, säger Markus Sandvik på räddningtjänsten i Falun. Ingen rök är bra att få i sig, därför är det rutin att vi uppmanar människor runt omkring att hålla sig inne.

- Branden på gummeringsfirman kan med röken liknas vid brand på en soptipp, säger Sandvik. Kanske strået vassare.

I lokalen fanns tunnor av polyuretan - ett flytande gummiämne som bland annat används vid hjultillverkning. Ämnet bildar vid brand giftig rök.

Brinnande polyuretan bildar kolmonoxid och svaveldioxid, vilket kan vara farligt att andas in i större doser, förklarar Markus Sandvik. Mindre mängder av andra kemikalier som färg och lösningsmedel fanns också i huset.

- Men alla större bränder - även i vanliga villor kan innebära skadlig rökutveckling, och då varnas allmänheten på samma sätt. Och speciellt känsliga personer och astmatiker bör vara försiktiga, då brandrök angriper luftrören.

Brand i däcklager är något av en brandmans mardröm. Däck och gummi har ett högt energi-innehåll och är ytterst svårsläckt i händelse av brand. I däcken ryms också luft som ger syre åt elden. Det intilliggande däcklagret tillhörande Dala Gummi AB klarade sig från branden, som i annat fall kunde ha inneburit en många gånger större och mer svårkontrollerad eldsvåda.

- Vi försökte i första hand rädda de intilliggande fastigheterna, och lyckades med det, berättar Sandvik.

Om man inte haft någon större, direkt kontakt med brandrök med farligt innehåll, föreligger ingen påtaglig hälsorisk enligt räddningstjänsten. Men förebyggande försiktighet rekommenderas alltid.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons