Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gifter sig efter 30 års förlovning

Annons

Födelsdagskalas och bröllopsfest med 170 gäster blir det med himlen som tak vid teaterspelplatsen Porka, som Yvonne och Anders byggt upp i skogen strax norr om Malungsfors. Där ges under en sommarvecka Yvonnes egen teaterpjäs Under samma himmel, som handlar om den finska invandringen till Sverige på 1600-talet.

Till vardags syns Yvonne i den egna affären Mia Sport och fiske i Malung, som hon tagit över efter sin pappa Mia-Gösta.

Annars var det tänkt att hon en gång skulle utbilda sig till undersköterska. Men studierna resulterade i att Yvonne kom hem i förtid och blev mamma som 17-åring. Sex år senare hade paret ytterligare två barn. Gymnasiekompetensen läste Yvonne in i ett senare kapitel.

Under en tioårsperiod var Yvonne bondmora i Fors med 20-talet kor och grisar.

Hon har också en stark konstnärlig ådra som resulterat i att hon under en tioårsperiod var drivande i den uppskattade Forsrevyn.

Hon har också haft barnteatergrupper och hennes stora verk blev sommarteatern Under samma himmel, som spelats under de tre senaste somrarna i Malungsfors.

Yvonne har skrivit både text och musik förutom att hon har en huvudroll, är regissör och byggare på spelplatsen. Tala om många strängar på lyran och järn i elden.

Sedan början av 90-talet har Yvonne jobbat i sportaffären, som hon tog över för ett år sedan. Efter senaste valet har hon engagerat sig i politiken och är ledamot för centern i socialnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

- Men nu är jag nervös. På riktigt, säger Yvonne inför den stora bröllops- och 50-årsdagen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons