Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftaslystna bör vara ute långt i förväg

Annons

En tydlig trend är att allt fler vill gifta sig i de mindre kyrkorna lite utanför stan. På Falu Kristine församling tror man det beror på att många tycker att Kopparbergs och Kristne kyrka är för stora för att gifta sig i. De lite mindre kyrkorna utanför stadskärnan erbjuder en mer lantlig och romantisk stämning.

Därför är varken Kristine eller Kopparbergs kyrka helt fullbokade under sommaren. Den som vill får en tid med någon månads varsel.

Det är populärt att gifta sig under sommarmånaderna. Förra året gifte sig 14 176 par i Sverige under juli och augusti. Det motsvarar ungefär 60 procent av alla vigslar under året. Vigselcermonin är gratis om åtminstone en av de giftassugna är medlem i Svenska kyrkan. Det gäller oavsett om man vill gifta sig i den egna församlingen eller någon annan.

Däremot kostar det extra för den som vill ha utsmyckning av kyrkan eller sångsolist.

Hosjö kyrka är en av de mest önskade bröllopskyrkorna i Falun. I år är den fullbokad hela juli och augusti. Även Torsångs kyrka har slut på tider i sommar, och har redan ett flertal bokningar inför nästa år. Å andra sidan finns det gott om platser kvar under vinterhalvåret.

- Ett par som ska vigas nu i helgen bokade in sig i januari, och senare än så bör man inte vara ute om man vill vara säker på att få en tid i slutet av sommaren, säger kyrkoherde Tore Skytén.

Vad händer med de bröllopspar som inte har den bästa framförhållningen, men ändå drar sig för att springa ut på kyrktrappan i snöslask?

- De par som varit sent ute har vi ändå försökt trixa in. Många kommer utifrån och vill gifta sig i hos oss, men det kan ta lite längre tid för dem. Vi vill i första hand finnas där för församlingsborna, säger Tore Skytén.

Även i Sundborns kyrka kan det vara bra att vara ute i god tid.

- Vi utför flest vigslar på lördagar, nu i augusti har vi nästan fullbokat på helgerna. Men visst finns det fortfarande platser kvar att få om man inte är så noga med tid och datum.

- Vill man däremot vara säker på att få just 8 augusti 2006 bör man nog boka redan nu, säger Iris Hansson, kyrkokamrer i Sundborns kyrka.


Snart klingar bröllopsklockorna
Merete Jansson - snart Trautmann - och Lars-Erik Trautmann har fullt upp med alla bröllopsbestyr.

Veckorna före vigseln rymmer såväl förväntan som planering. Och en gästlista som aldrig slutar att växa.

De hade varit tillsammans i över sex år när Lars-Erik friade.

- Det var på julafton förra året, med lite hjälp från vår dotter Ella, 1,5 år, som fick vara ringbärare. Vi kände väl att det började bli dags att gifta sig. Det är mer praktiskt också, säger han.

- Och romantiskt, fyller Merete Jansson i.

Bröllopsklockorna slår i Hosjö kyrka den 20 augusti. Valet av kyrka kom naturligt eftersom de bor i närheten. Och augusti kändes som en lagom månad.

- När vi bokade kyrkan i januari fanns det tre tider kvar, och de var alla reserverade för församlingsmedlemmar. Sedan valde vi augusti eftersom det ofta är fint väder då, och många vänner har kommit hem från semestern, menar Merete Jansson och Lars-Erik Trautmann.

Det krävs mycket planering inför ett bröllop. När tidningen träffar dem ska de på vigselsamtal med prästen och bestämma psalmer. Det svåraste med förberedelserna inför bröllopet tycker de ändå var att begränsa antalet gäster.

- Vi ville båda ha ett relativt litet bröllop, så vi hinner prata med alla. Men det är svårt att dra en gräns när man har en stor släkt. Slutligen blev det cirka 50 personer på gästlistan, säger Merete Jansson.

Enligt de blivande makarna finns det dock nackdelar med att gifta sig i augusti, något som alla med bröllopstankar bör tänka på.

- Det är svårt att slutboka till exempel bröllopstårta, lokal och fotografering under semestertider. Så man bör vara ute i god tid när det kommer till arragemang runt omkring.

Hur är det då med bröllopsnerverna? Börjar det bli nervöst?

- Det börjar bli mer verkligt nu när vi är i kyrkan och ska träffa prästen. Jag har inte varit nervös tidigare, men nu känns det lite småpirrigt. Det började i förrgår faktiskt, säger Lars-Erik Trautmann och skrattar.

ASTRID FELDREICH

Mer läsning

Annons