Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gick förbi poliserna och åkte hem

Annons

När 21-åringen gjort sig av med plånboken som han stal från den döde polismannen gick han till ett hus mycket nära brottsplatsen. Han kastade sten mot ett fönster och kvinnan som bodde i lägenheten kom ner och släppte in honom.

Han bad att få låna badrummet för att tvätta av sig blod och ville att hon skulle ta fram rena kläder åt honom.

- Jag kan ha dödat Grape. Du behöver inte vara rädd för mig, sade han

Kvinna bar ner plastsäcken med kläderna till ett källarförråd. Sedan fick hon besked från brottsplatsen via mobiltelefon om att polismannen var död.

Hon ringde efter cigaretter som levererades snabbt.

Kvinnan tröstade 21-åringen och efter en stund gick de ut på balkongen, rökte och tittade på de livliga aktiviteterna nere på Stationsgatan och kvarteret omkring.

Mängder av mobilsamtal förekom. Det har en kvinnlig bekant till 21-åringen berättat.

- Vid halv fem på morgonen kom han hem till mig, via balkongen som mina vänner brukar göra, sade hon inför Falu tingsrätt.

Mannen som drygt fyra timmar tidigare dödat en polisman kunde alltså gå rakt förbi det avspärrade området i centrala Hedemora till en ny adress i stan.

- Han var inte kvar så länge. Han gick ut och satte på sig hjälmen och skinnjackan, tog motorcykeln och åkte hem till Långshyttan, sade kvinnan.

Det kom fram att polisen hade avspärrningar och kontroller, men länsväg 270 från Hedemora mot Långshyttan hade ingen polisbevakning.

21-åringen sov länge innan han åkte tillbaka till behandlingshemmet norr om Stockholm.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons