Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gevärskula gick genom väggen - in i köket

Annons

Blek men samlad står en man inne i köket i ett hus i norra Dalarna där han på lördagskvällen var ytterst nära att träffas av en förlupen kula som avlossats av misstag.

Kulan gick genom väggen och stannade mot ett element innanför väggen. Mannen stod vid köksfläkten, en halvmeter från kulbanan.

- Det var obehagligt nog med den första smällen. När vi förstod att det var en kula blev jag ännu mer skakis, säger den beskjutne mannen. Jag har inte sovit många timmar i natt.

Den förlupna kulan avlossades av misstag i en granngård, ett par hundra meter bort. I gården bor en jägare som har flera vapen. Han skulle visa sin 12-årige son, som börjat bli intresserad av jakt och skytte, hur ett vapen laddas och av misstag brann skottet av. Kulan gick igenom en fönsterruta hos skytten och fortsatte några hundra meter till grannhuset där den slog in genom ytterväggen till köket.

- Vi undersökte ute om det var blixten men kunde inte se något. Jag funderade på om det kunde vara något från skjutfältet, berättar familjen i det beskjutna huset.

En stund senare såg hustrun lite skräp på köksgolvet och då hittade hon utgångshålet bakom ett element.

- Då anade vi att det var en kula från ett vapen och ringde polisen.

På söndagen hittade hon kulan under köksbordet. Det var en nio millimeters helmantlad kula vilket innebär att den inte slås sönder när den träffar en yta utan går rakt igenom. Den är dödligt farlig när den träffar. Den här gången gick det bra.

Polisen utreder nu om vapnets ägare har gjort sig skyldig till något fel i handhavandet. Han är van jägare och har licens för sina vapen.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons