Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Getto-Borlänge/Snobb-Falun

Annons

Johanna Thörn, Sandra Groth, Jessica Qwarnström och Linus Grane från Borlänge samt Anna Meiton och Fanny Lindqvist från Falun går i ettan och tvåan på gymnasiet, och de är alla ganska överens om att det finns en tydlig skillnad mellan Falun och Borlänge.

Borlänge betraktas som gettostaden medan Falun är lite finare och allmänt snobbigare. Bilden av Borlänge grundar sej mycket på hur media framställt det.

- I media målas Borlänge upp som en stad där folk springer runt med AK4:or och pepprar på allt som rör sej, säger Sandra.

Falun betraktas som en finare stad, och även inom staden är det tydligt vilka områden som är finare. Kanske är det därför det känns viktigare att vara snygg och ha rätt stil i Falun, medan det i Borlänge är en mer avslappnad stämning.

- Man kan vara den man är i Borlänge. Jag skulle lätt kunna gå på stan och loda i ett par mjukisbyxor utan att någon skulle höja på ögonbrynen, säger Sandra.

I Falun är det lite mer avståndstagande.

- Om man träffar en människa på en busshållplats i Falun kan man inte bara börja snacka, som i Borlänge, säger Johanna.

De flesta tror att Faluborna ser ner lite på Borlängeborna, och tycker att de är bondiga.

- Jag har hört vuxna människor som tycker att i Borlänge går alla runt i slafskläder och är tjocka och köper bingolotter - det är liksom vuxna människor som sagt så, säger Anna.

Johanna har bott i Borlänge i hela sitt liv. I höstas började hon gymnasiet i Falun.

- Jag hade inga fördomar mot Falun över huvud taget. Sedan när man kom hit fick man ju en bild av att det blev grupperingar. Det kändes som att de inte gillade mej för att jag kom från Borlänge.

- Det är aldrig någon Falubo som vill åka till Borlänge på fest, men de förväntar sej att Borlängeborna ska komma till Falun, säger Jessica.

Anledningen till att Fanny och Anna inte gillar att vara i Borlänge är dock inte Borlängeborna, utan själva staden.

- Det sista stället jag vill flytta till är Borlänge, men det handlar inte om att jag tycker illa om Borlängeborna, det handlar om att när jag varit där har jag tyckt att det har varit jobbigt, säger Fanny.

Hon tycker att kupolen förstör stadskärnan, och Borlängeborna håller ju med.

Förhållandet mellan Falun och Borlänge kan liknas vid förhållandet mellan Sverige och Norge. Det är lite på skoj man rackar ner på varandra, men samtidigt finns det en rivalitet mellan städerna.

- Falun är störst, och därför vill vi nog markera revir, tror Anna.

MARIT FAHLANDER

Mer läsning

Annons