Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Getter vanvårdade

Annons

Det var i förra veckan som miljökontoret fick en anonym anmälan om brister i djurhållningen på den gård där ägaren det senaste året hållit sin besättning. Djurskyddsinspektör Anna Sörlin åkte omgående ut och kunde konstatera att merparten av djuren var i underhull och mer eller mindre påverkade av håravfall.

De visade också tecken på kraftig klåda och alla vuxna djur hade förväxta klövar. Dessutom har de 30 djuren, fram till helt nyligen, stått alldeles för trångt i ett utrymme under tak på 16 kvadratmeter.

Djurskyddsinspektören noterade också att några av djuren hade förkrympta eller nästan inga öron alls. Hon tog därför kontakt med veterinär Bo Hannersjö och begärde en besiktning av besättningen samtidigt som hon förgäves sökte komma i kontakt med getternas ägare.

Vid gårdagens besiktning stod djuren i en avbetad hage helt utan mat. Alla hade skavsår på knäna, vilket visade sig härröra från att de försökt krypa under staketet för att nå betet utanför hagen.

De tre avlivade djuren kommer i dag på morgonen att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för provtagning. Detta för att få klarhet i vad som orsakat klådan och hårlösheten och få veta vad som hänt med öronen.

Själv kommer djurskyddsinspektör Anna Sörlin under dagen att gå vidare och försöka ordna för de återstående djuren. Den ena av de avlivade getterna var så svag att den knappt orkade stå på benen, medan killingens mamma anses ha haft fruktansvärt ont i den trasiga spenen där mjölken sipprade ut vid sidan om.

Den medelålders djurägaren är tidigare dömd för djurplågeri och har avtjänat samhällstjänst motsvarande en månads fängelse.

De senaste fem åren har ägarens djurhållning gång på gång uppvisat brister som krävt myndigheternas ingripande.

Djurplågeridomen härrör från 1999, då djurägaren hade såväl kor som får och getter. Nödslakten slog då larm efter att ha avlivat en mager ko med kraftigt förväxta klövar i ett 30 centimeter tjockt lager av gödsel.

Djurägaren förbjöds efter det att ha kor men tilläts fortsätta att ha får och getter. Redan året därpå var det dags för nästa ingripande. Då omhändertogs 23 vuxna får och 13 lamm efter beslut av länsstyrelsen.

Sedan dess har djurägaren bara haft getter, och nu är det dessa som är föremål för utredning. Följden av upprepade brister i djurhållning kan bli djurförbud.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons