Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Getingsommar oroar

Annons

Sedan getinginvasionen började för några dagar sedan har det ringt oavbrutet på Anticimex kontor i Falun. Totalt har runt 800 personer hört av sig och vill ha hjälp med att bli av med de oönskade besökarna. På Anticimex säger man att getingarna inte har koncentrerat sig i något speciellt område, utan att de finns överallt och i stora mängder. I vanliga fall brukar getingarna dyka upp senare under sommaren.

- Den tidiga förökningen i år beror troligtvis på att det är så varmt, säger Peter Apelqvist och fortsätter:

- Bon finns på alla upptänkliga platser, ofta vid en takbjälke eller i en ihålig vägg. Ett getingbo kan bli riktigt stort, ibland över en halvmeter i diameter och kan innehålla flera tusen individer. Det är äldre "arbetargetingar" som vaktar boet och går till attack när boet hotas.

Det finns personer som är insektallergiska och för de är de riktigt farlig att vistas i närheten av ett getingbo. Det är då Anticimex omedelbart väljer att spruta och döda boet. Dessutom om boet finns på något särskilt olämplig plats, där människorna oftast går förbi.

Getingarna har även en viktig funktion i samhället. De hjälper till att omsätta biologiskt material och de bidrar till saneringen av många skadliga insekter.

- Vi försöker så ofta som möjligt att låta bli att döda getingar. De är faktiskt nyttiga, säger Peter Apelqvist.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons