Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gesundabor besvikna på nytt vatten

Annons

Gesundaborna är missbelåtna med att inte längre få ha sitt goda vatten i kranarna. Det har visserligen för hög fluorhalt och godkänns därför inte som livsmedel efter 2003, när EU:s nya gränsvärden träder i kraft.

- Men det är det godaste vatten som finns och det vill vi behålla...

Moravatten AB håller på och projekterar för att försörja Gesunda med vatten från Riset i Östnor. Vid Sollerö camping kopplas en sjöledning in på det befintliga nätet, för att knappt 2 kilometer västerut knytas till ledningsnätet i Gesunda. En investering som beräknas kosta 4 miljoner kronor och som i huvudsak ska utföras vårvintern och senhösten 2003, för att inte störa båt- och badliv.

- Det är ett arbete som vi helst ville slippa, säger Moravattens Jan Lundberg, men vi är tvingade sedan EU har beslutat att sänka gränsvärdet för fluorid till 1,5 milligram per liter.

Vattnet från de bergborrade brunnarna i Gesunda innehåller 2,3 mg/l och Moravatten har sökt dispens från EU-direktivet hos Livsmedelsverket.

- Men förvägrats, säger Jan, liksom det hundratal övriga mindre vattenverk i landet, som heller inte klarar det nya gränsvärdet.

Fluor i vatten är positivt eftersom det förhindrar karies. Men blir halten för hög kan det ge fläckar på emaljen och även skada skelettet.

Sedan 7-8 år tillbaka har därför Mödravårdscentralen upplyst Gesundaföräldrar om riskerna för det uppväxande släktet och Moravatten kör ut dunkar med "Risetvatten", som i stort sett är fluorfritt, till barnfamiljer i byn.

- En billig och bra lösning, säger ingenjör Christer Liljeqvist vid Moravatten, som vi gärna hade fortsatt att använda. Men tyvärr får vi inte.

Representanterna för Moravatten och miljökontorets Elisabeth Ström blev överraskade av den kraftiga reaktionen från de få Gesundabor som hörsammat kallelsen till samrådet.

- Jag trodde det räckte med att byta ett bra vatten mot ett annat bra vatten, sa Jan Lundberg och utlovade ett nytt informationsmöte i Gesunda bystuga i början av midsommarveckan.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons