Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gertrud har vigt livet åt kulturen

Annons

Gertrud träffade sin livskamrat Alvar första gången 1936, men först fyra år senare började de sällskapa och 1943 gifte de sig. I slutet av 1940-talet fick Alvar jobb i Småland och Växjö där de bodde hela 1950-talet för att sedan flytta tillbaka till Dalarna. Gertrud var hemmafru och skötte om hemmet och barnen. Hon började dokumentera traditionell folkmusik från Småland och Dalarna, vilket ledde till en utställning 1958 på Smålandsmuseet i Växjö. Tillbaka i Dalarna fortsatte Gertrud sin kulturella gärning att föra den folkliga traditionen vidare. Hon har varit cirkelledare och aktiv i ABF:s styrelse och suttit i kulturnämnden. 1970 byggde hon upp en folkmusikavdelning på Dalarnas museum.

I början av 1960-talet reste Gertrud runt till olika spelmansstämmor och visstugor i landet men också i Norge. Hon har också arrangerat veckokurser i nordisk folkmusik och folkdiktning vid folkhögskolan i Malung och varit gästlärare för barnpedagoger i Skinnskatteberg.

För sina insatser för kulturen har hon belönats med Christina Nilsson-sällskapets diplom. Gertrud har även fått stipendium från svensk-finska kulturfonden.

Hon är också hedersmedlem i Dalarnas spelmansförbund.

Gertrud och Alvar gjorde många resor. De var med på den första turistresan som gick till Kina. De besökte bland annat en skola. Seden var att gästerna skulle återgälda gästfriheten med ett inslag från sitt land.

- Ingen var förberedd på det, men Alvar sade 'fråga Gertrud. Hon kan nog hitta på något.' Sagt och gjort, jag steg fram och sjöng en vallvisa. Jag berättade, med hjälp av en tolk, vad vi sett på vår resa i landet och om djur och boskapsskötseln i Sverige, berättar Gudrun.

Den sista resan gick till Irland då de reste tillsammans med äldste sonen och ett barnbarn.

- Den första veckan ägnades åt den vackra naturen och den andra åt pubarna, säger Gertrud.

Till saken hör att Gertrud och hennes man är nykterister sedan ungdomen, men på pubarna fick de uppleva den irländska folkmusiken. En av musikanterna bad Gertrud att sjunga något och det är nog inte så många irländare som har hört en dam sjunga en visa från Västerdalarna.

På Futurum, där Gertrud bott sedan 1998, träffas ett gäng varje måndag och sjunger och diskuterar litteratur. Förmågan att förmedla ett budskap i dikter och visor har Gertrud fortfarande. Det skulle förvåna mig mycket om Gertrud inte bjuder sina gäster på flera smakprov ur sitt breda register av folklig tradition. Födelsedagen firas med öppet hus i morgon, onsdag, från klockan 13.00 i salongen på Futurum Trädgården.

KATARINA NORMAN

Mer läsning

Annons