Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerhard Fehrm

Annons

Min far Gerhard Fehrm föddes i Vansbro år 1921, äldst av sju syskon. Han växte upp i Malung där hans far Axel var ägare till "Fehrms bokhandel".

Far gjorde sin militärtjänst som furir på S 1 i Stockholm. Samtidigt studerade han på Tekniska institutet och blev klar med sin examen som byggnadsingenjör 1945.

Under studietiden i Stockholm "upptäcktes" han som sprinterlöpare. Han har tävlat för IK Mode, Malungs IF och Kvarnsvedens GoIF. Hans största meriter var tre SM silver på 200m samt deltagande i EM i Norge 1946 och i Finland 1948. Far var aktiv sprinter åren 1939-1949.

1947 träffade far Gerhard sin fru Maja-Lena. De bosatte sig i den lilla byn Spräklan utanför Ludvika, där de bodde i Maja-Lenas barndomshem, en mycket gammal släktgård som de tillsammans byggde om. Vid denna tid hade far anställning vid AB Statsgruvor, i Håksberg.

Från 1965 bodde familjen i Falun med ett kort avbrott på tre år i Skutskär. Gerhard var bland annat anställd som byggnadsingenjör på Stora Kopparberg, Skutskärs pappersbruk och Grycksbo pappersbruk. Efter pensioneringen startade han en egen byggkonsultfirma.

De sista 20 åren har familjen bott i villan på Herdinvägen. Där har far ägnat mycken tid att bygga om och förbättra såväl hus som trädgård.

Far Gerhard har alltid haft många intressen och varit en aktiv och rörlig person, ett energiknippe, som ville få mycket uträttat. Att sitta stilla var inte hans melodi.

Hans största intressen på senare år har varit att måla tavlor, samla frimärken, trädgårdsarbete, trolleri och inte minst friidrottstävlingar på tv som han noga följt.

Sedan 1998 har far skött om sin fru, min mor Maja-Lena, som då drabbades av en stroke.

Far har nästan aldrig varit sjuk innan han nu drabbades av en hjärnblödning och dog den 7 oktober nyss fyllda 83 år.

BARBRO

Mer läsning

Annons