Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geremek beredd på att avsättas

Annons

Den polske EU-parlamentarikern Bronislaw Geremek är beredd på att bli av med sitt mandat till följd av sitt motstånd mot den nya "kommunistlagen".

Lagen är avsedd att hindra personer som var kollaboratörer under kommunisttiden från att nå samhällsviktiga befattningar.

Geremek var aktivist i den fackliga rörelsen Solidaritet, vars revolt så småningom blev kommunistregimens fall.

Den lag som han vägrar att följa kräver att han ska fylla i en försäkran om huruvida han samarbetade med underrättelsetjänsten under kommunisttiden.

Geremek uppmanade polska myndigheter att inte vidta några åtgärder mot honom förrän Författningsdomstolen har haft en chans att ta ställning till lagen. Domstolsbehandlingen väntas börja den 9 maj.

Enligt tidigare lagstiftning måste parlamentariker, ministrar och domare _ omkring 30|000 av landets 38 miljoner invånare _ skriva under en försäkran om sitt förflutna. Förra månaden ändrades lagen så att den även berör akademiker, journalister, direktörer i statliga företag, rektorer, diplomater och advokater, totalt omkring 700|000 polacker.

Den 75-årige historieprofessorn Geremek har sagt att den nya lagen som president Lech Kaczinski och hans tvillingbror, premiärminister Jaroslaw Kaczinski har drivit igenom "skapar ett Orwellskt sanningsministerium" i Polen.

EU-parlamentet har ställt sig bakom Geremek. Dess ordförande Hans-Gert Pöttering har lovat undersöka alla lagliga möjligheter för att Geremek ska kunna fortsätta i parlamentet.

Den förre presidenten och fredspristagaren Lech Walesa har sagt att de regerande tvillingbröderna Kaczinski har "förrått" Solidaritets ideal och sätter demokratin på spel.

TT

Mer läsning

Annons