Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger sig inte om skylt

Annons

Kampen för att få Vägverket att inse att alla gamla ortsnamn är viktiga fortsätter. Hittills har varken kommunen, enskilda politiker eller privatpersonen Christina Stråhle, som kämpar för samma sak, kommit någon vart.

Länsstyrelsen och Vägverket står hårdnackat fast vid åsikten att vägskyltar är till för att orientera vägtrafikanterna. Och de orienteras bäst av att det endast står Enviken.

De båda instanserna struntar därmed i att ortsnamnen förra året fick ett starkare skydd i kulturminneslagen, påpekar kommunens namnkommitté. I lagen står att hävdvunna ortsnamn inte ska ändras utan starka skäl och vid statlig och kommunal verksamhet ska god ortsnamnssed iakttagas.

Det har heller aldrig varit kommunens avsikt att få bort Enviksskylten. Den ska stå kvar och kompletteras med en tilläggsskylt med Rönndalen på.

Namnkommittén diskuterade i måndags ånyo problemen med att få bukt med Vägverket. Det beslutades att kommittén ska begära att kommunstyrelsen gör en ny ansökan om att själv få bekosta och sätta upp tilläggsskylten i Rönndalen.

- Vi vet ju inte om det är en ekonomisk fråga för Vägverket eller om det är en principfråga, säger kommitténs sekreterare Rune Johansson.

Det här arbetet omfattar även Borgärdet där man också vill ha upp rätt ortsskylt.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons