Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger kraft till föräldrar med problem

Annons

Katarina Sohlström och Margareta Andersson har bägge döttrar som haft det jobbigt under skoltiden och det hela har utvecklats till att de i dag är psykiskt sjuka.

De träffades av en slump på barnpsyk i Falun och då visade det sig att båda flickorna gick i samma klass på Bergaskolan i Smedjebacken. Samtidigt fanns ytterligare en flicka på avdelningen som också gick i samma klass på Bergaskolan.

- Det är synnerligen anmärkningsvärt att tre flickor i samma klass från Bergskolan fyller tre av de sex platser som finns på barnpsyk i Falun, konstaterar Margareta Andersson.

På barnpsyk i Falun började Margareta Andersson och Katarina Sohlström prata med varandra och det visade sig att de hade många gemensamma beröringspunkter.

- Som förälder känner man sig oerhört ensam och upplever att man inte har någon att prata med och dela sina upplevelser, säger Margareta Andersson.

- När man tar upp saken med sina vänner så lyssnar de, men det är ändå inte samma sak som att prata med någon som befinner i samma situation som en själv, poängterar Katarina Sohlström.

Under samtalen kom det fram att båda gick och bar på en gemensam idé och det var att starta en förening för föräldrar som befinner sig i samma situation som de själva.

- Det handlar egentligen om att bygga upp ett nätverk mellan människor och genom att träffas byta tankar och idéer, framhåller Margareta Andersson.

Hon tror också att de som befunnit sig i den här sitiuationen något år har mycket att bidraga med. De har lärt sig att lyssna och är både öppna och villiga för att ta emot andras tankar och problem.

- När det är som allra svårast känns det ofta som att det inte finns någon väg ut, men vi vet att den finns. För att klara det behövs bara rätt stöd och hjälp, säger Margareta Andersson.

Tanken är att den första träffen ska de ha hemma hos Katarina Sohlström, i hennes lägenhet på Nygatan.

- Vi tror att det är en lite lugnare miljö för att prata om detta, en lokal kan bli för stor och stel, säger Katarina Sohlström.

De som vill komma i kontakt med förening kan vända sig till barn- och ungdomspsykmottagningen i Ludvika.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons