Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger inte upp friskola

Annons

- Vi känner att vi har ett starkt stöd för vår idé bland barnens föräldrar. Uppåt ett tiotal behöriga lärare har också hört av sig och förklarat att de gärna vill jobba i en friskola och vi har kontakt med en finansiär som kan hjälpa oss genom att köpa skolhuset av kommunen, säger en representant för Kyrkskolans föräldragrupp.

Föräldragruppen har gjort en ansökan om att starta en friskola i Malung för åldersgruppen förskoleklass-5:an. Friskolan ska ha inriktning mot kultur, fritid och hälsa.

Friskolan kan starta tidigast hösten 2005 och föräldragruppen har hoppats att kommunen skulle var så medgörlig att den kunde driva Kyrkskolan ett år till så att friskoleföreningen kunde få ta över en skola som är i drift.

- Givetvis skulle det kännas roligare att jobba om vi kunde få ett samarbete med kommunen och stöd för vår strävan att göra det bra för barnen, i stället för att kommunledningen till varje pris ska köra över oss gång på gång. Det senaste utspelet från ledningen för socialdemokraterna och vänsterpartiet kan inte ha något annat syfte än att skjuta oss i sank och få oss att ge upp. Men vi känner som sagt starkt stöd för vår idé, det gör knappast den politiska ledningen, säger föräldragruppens talesman.

Det finns också politiker som stöder friskoletanken, främst på den borgerliga sidan.

- Man ska inte vara rädd för förändringar, allt nytt är inte farligt. Om kvalitet och efterfrågan gör att föräldrarna hellre väljer friskolan är det positivt och det blir billigare för kommunen. Konkurrens utvecklar skolan och leder till att de bästa blir kvar. Jag är övertygad om att en friskola i Malungs centralort, som alternativ till den kommunala skolan, skulle vara bra marknadsföring om vi vill utveckla kommunen och få inflyttning, säger Ann-Louise Eklund (c) som är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons