Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger en hjälpande hand

Annons

- Det finns uppgifter till alla som vill vara med i väntjänsten, ung som gammal, män som kvinnor, säger Margareta Jobs, kommunens väntjänstsamordnare.

I samarbete med diakonerna Kerstin Gullberg och Marianne Wester leder Margareta Jobs väntjänstarbetet i Leksand, Siljansnäs, Insjön och Djura.

Att vara en "väntjänstare" betyder att man finns till hands för den som så önskar.

- Ofta får vi tips från hemtjänsten eller distriktsköterskorna om att någon skulle må bra av ett besök. Men vi ringer alltid och kollar med personen själv först, berättar Kerstin Gullberg som är diakon i Siljansnäs, där väntjänsten funnits i över tio år.

- Integriteten är viktig. Ingen ska känna att vi tvingar oss på, fyller Marianne Wester i.

Vad gör man då som en "väntjänstare"?

- Det kan handla om allt från att gå på promenader, fika på Siljan, åka en tur i bilen till att följa med till tandläkaren. Det behöver inte vara så märkvärdigt, det handlar om att ge det lilla extra till någon, fortsätter Marianne.

Alla som deltar i väntjänsten får avge ett tystnadslöfte och de får också utbildning i form av föredrag. De träffas också regelbundet i grupp.

Att vara behövd betyder också mycket och många hittar nya vänner i väntjänstgrupperna.

Behovet av väntjänstens tjänster ökar och Margareta, Kerstin och Marianne ser gärna att fler kommer med i gemenskapen, speciellt män är det brist på.

- Höj den egna livskvalitén och gå med i väntjänsten! avslutar Kerstin Gullberg och de andra nickar instämmande.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons