Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

George W. Bushs tal till nationen

Annons

"Medborgare: I denna stund befinner sig amerikanska och koalitionsstyrkor i det inledande skedet av militära operationer för att avväpna Irak, befria dess folk och försvara världen mot stor fara.

På min order har koalitionens styrkor börjat slå till mot utvalda mål av militär betydelse för att undergräva Saddam Husseins möjlighet att bedriva krig.

Detta är början på något som kommer att bli en bred och samordnad kampanj.

Fler än 35 länder ger viktigt stöd, från nyttjande av marin- och flygbaser till hjälp med underrättelser och understöd till att upplåta baser för stridande enheter.Varje land i denna koalition har valt att utföra plikten och dela äran av att tjäna i vårt gemensamma försvar.

Till alla män och kvinnor i USA:s väpnade styrkor som nu befinner sig i Mellanöstern: freden i denna plågade värld och förtryckta folks förhoppningar vilar nu i era händer. Förtroende t ligger i goda händer.

De fiender som ni möter kommer att lära känna er skicklighet och ert mod. Folket ni befriar kommer att vittna om den amerikanska militärens heder och ärliga anda.

I denna konflikt ställs Amerika inför en fiende som struntar i krigets lagar eller moralens regler. Saddam Hussein har placerat irakiska trupper och materiel i civila områden, han försöker använda oskyldiga män, kvinnor och barn som sköldar för sin egen militär, ett sista övergrepp mot hans eget folk.

Jag vill att amerikaner och hela världen ska veta att koalitionsstyrkorna kommer att göra allt de kan för att undvika att skada oskyldiga civila. En kampanj i svår terräng i ett land stort som Kalifornien kan bli längre och svårare än några förutsagt. Att hjälpa irakierna uppnå ett enat, stabilt och fritt land kommer att kräva uthållighet.

Vi kommer till Irak med respekt för dess medborgare och för den stora civilisation och den religion de utövar. Miljoner amerikaner kommer att be med er för era käras säkerhet och för att oskyldiga ska skyddas. För era uppoffringar har ni det amerikanska folkets tacksamhet och respekt. Vi hyser inga avsikter gentemot Irak förutom att undanröja ett hot och återge landets eget folk kontrollen över landet.

Jag vet att vår militärs familjer ber att alla ni som är i tjänst snart ska återvända oskadda och att de oskyldiga ska skyddas. För era uppoffringar har ni det amerikanska folkets tacksamhet och respekt. Och ni kan vara säkra på att våra styrkor kommer hem så snart deras arbete är slutfört.

Vår nation går motvilligt in i denna konflikt, men vårt uppsåt är klart. USA:s och våra vänners och allierades folk kan inte leva under hotet av en laglös regim som hotar freden med massförstörelsevapen. Vi kommer att möta detta hot nu med vår armé, flygvapen, marin, kustbevakning och marinkår så att vi inte behöver ta itu med det senare med arméer av brandmän och poliser och läkare på våra egna gator.

Nu när konflikten har kommit är det enda sättet att begränsa dess varaktighet att använda avgörande kraft. Och jag kan försäkra er, det blir inte en kampanj av halvmesyrer. Och vi kommer inte att acceptera någon annan utgång än seger.

Medborgare, vårt land och världen kommer att övervinna riskerna. Vi kommer att gå igenom denna tid av stor fara och utföra fredens arbete. Vi kommer att försvara vår frihet. Vi kommer att skänka frihet till andra. Och vi kommer att segra.
Gud välsigne vårt land och alla som försvarar det."
(TT)

Mer läsning

Annons