Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genuin salong

Annons

På lördag är det vernissage och 21 konstnärer, varav fem inbjudna från grannkommunerna deltar.

- Det blev faktiskt ett litet tjejtema i år. Samtliga inbjudna konstnärer är kvinnor, säger kulturchef Märta Kallur.

Även bland Rättvikskonstnärerna finns flera kvinnor, Berit Melin från Västberg till exempel som slutade arbeta som hårfrisörska och började måla.

En silversmed, Emma Billbäck, och fyra keramiker finns med i år, Pysse och Thomas Hellström, Juli Hellström Persson och Åsa Klockar.

- Det här är verkligen en trevlig tradition som funnits även före kulturhuset byggdes. Här finns väldigt mycket att se, något för alla olika smaker och som vanligt är julsalongen mycket spännande.

- Här på kulturförvaltningen är vi måna om julsalongen som betyder mycket för oss och som dessutom lockar väldigt många besökare. Och som vanligt håller julsalongen mycket hög kvalitet, säger Märta Kallur.

För åttonde året arrangerar hantverkskooperativet Handslaget julmarknad i kulturhuset. Jeanette Kubenka och Karin Dahlkvist från Handslaget berättar att många lokala hantverkare ansökt om att få vara med på julmarknaden, men bara de inbjudna får vara med.

- Ett 30-tal olika hantverk finns representerade och det finns även hembakat bröd. Röda Korset arrangerar kafé och Marianne Fällman serverar julsmörgåsar. Det blir musikunderhållning vid två tillfällen. Handlaget med vänner underhåller och vi tror att det finns en hel del julklappar att finna här, säger Jeanette och Karin.

Förra året besöktes julmarknaden av 2500 personer. Flera researrangörer från olika delar av landet planerar resor till Rättviks julmarknad.

- Vad många vill ha är genuin slöjd och fint hantverk och det finns här, säger Jeanette.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons