Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genomsvenskt passionsdrama mitt bland kossor och böcker

Annons

Filmen bygger på Katarina Mazettis bestseller med samma namn. Det är en passionerad kärlekshistoria mellan två väldigt olika personer, bibliotekarien Desirée och bonden Benny. Trots att de lever i samma tid och trakt är de varandras motsatser i mycket.

Michael Nyqvist och Elisabet Carlsson spelar huvudrollerna, och Kjell Sundvall ("Jägarna", "Sista kontraktet") regisserar. Filmen är inspelad i Korsträsk utanför Älvsbyn.

- Jag tyckte att boken hade en doft av Norrbotten, säger Kjell Sundvall. Men den kan utspela sig på vilken landsbygd eller i vilken mindre stad som helst. Jag tror att många kommer att känna igen sig.

Michael Nyqvist spelar Benny, stolt ägare till en gård med 25 mjölkkor som han fått i arv av sina föräldrar.

Rollen som Benny har lärt Michael Nyqvist en del om livet på landet.

- Jag är en riktig 08:a, men det tog bara en sekund att förstå hur enormt mycket arbete man har som bonde. De är riktiga hjältar, tänk bara att ta hand om morgonmjölkningen fyra-fem timmar varje dag. Det är mycket stress, jag skulle ju få nervsläpp. Om något går sönder, vare sig det är elen, bilar eller stängsel, måste man kunna fixa det. Det går ju inte direkt att ringa portvakten.

Elisabeth Carlsson som spelar bibliotekarien Desirée har tidigare spelat på Folkteatern i Gävleborg och sågs senast i "Kvinna med födelsemärke" på tv.

- Desirée är en vanlig duktig flicka, som städar hemma och är ambitiös på jobbet. Hon undrar varför allt känns så tomt och meningslöst - det var ju så här man skulle göra?

Desirée är nybliven änka efter den trevlige men smått tråkige Örjan. När han dog i en cykelolycka blev hon mer förvånad än olycklig.

När hon träffar Benny där på kyrkogården invid sin döda mans gravsten blir passionen ögonblicklig. Plötsligt väcks deras slumrande sexualitet till liv.

- Det som är bra med den här filmen är att den visar att det inte är så enkelt, säger Elisabet Carlsson. Den säger emot den romantiska myten att om man bara hittar kärleken så löser sig allt annat av sig själv och det är bara att ge upp allt annat. Desirée och Benny är båda lite äldre, de har redan varsina liv som det inte bara är att släppa. Man kan inte lägga hela sitt liv i en kärleksrelation, det håller den inte för.

Desirée blir ganska förskräckt över Bennys skitiga kök med fluglortar överallt.

Benny blir å sin sida chockad när han inser att Desirée bara kan laga vegetarisk mat och knappt ens det. Men han har inte svårt att presentera Desirée för sina kompisar.

"Grabben i graven bredvid" har premiär den 2 augusti. (PM)

DITTE HAMMAR

Mer läsning

Annons