Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genombrott i vinterkräkforskningen

Annons

Amerikanska forskare har för första gången lyckats odla fram viruset bakom vinterkräksjukan.

Upptäckten innebär en rejäl framgång för forskningen. Hoppet ökar att en dag hitta en behandling mot kaskadkräkningarna.

Norovirus är små, bara 27-35 miljarddels millimeter, men som bekant orsakar de stort lidande främst under vintersäsongen. Forskarna har länge stått frågande inför hur viruset egentligen fungerar. Det stora problemet har varit att partiklarna till skillnad mot exempelvis influensavirus istadigt har vägrat att låta sig odlas laboratorium, vilket är en förutsättning för att forskarna ska kunna göra ordentliga analyser av det. Analyser är i sin tur en förutsättning för att eventuella vacciner eller mediciner mot vinterkräksjukan ska kunna tas fram, även om drömmen om dessa tyvärr måste betecknas som mer eller mindre utopisk i dag.

Forskningen kring vinterkräksjukan verkar hur som helst ha fått sitt första stora genombrott på länge. En forskargrupp rapporterar i det senaste numret av Emerging Infectious Diseases, det amerikanska Smittskyddsinstitutets tidskrift, att de har lyckats där alla andra har gått bet. De har fått tre olika stammar av norovirus - varav en har döpts till Stockholm - att frodas i en tredimensionell cellkultur som efterliknar de yttersta cellagren av människans tunntarm. Nästa steg blir att odla och kartlägga fler typer av kräkviruset samt att försöka slå fast vilka immunsvar som till slut får bukt med det, skriver forskarna i tidskriften.

Ungefär var femte person i Sverige är naturligt immun mot norovirus. Några svenska forskare under ledning av Lennart Svensson vid avdelningen för molekylär virologi vid Linköpings universitet, har lyckats visa att motståndskraften uppstår på grund av en liten förändring i en gen kallad FUT2. Hos dessa lyckligt lottade får viruset inte fäste i tarmen.

Men bara för att man tillhör de genetiskt tursamma ska man inte tro att man går säker i alla lägen. Noroviruset är fantastiskt föränderligt och kommer att fortsätta att gäcka forskarna och plåga allmänheten under lång tid framöver. Sverige har drabbats av en ovanligt kraftig epidemi i år, med de hittills högsta rapporterade siffrorna över antalet smittade. Tack och lov är kurvan på väg nedåt, enligt de senaste siffrorna från Smittskyddsinstitutet.

TT

Mer läsning

Annons