Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genombrott för ABB Ludvika

Annons

ABB Ludvika har gjort ett genombrott på en ny marknad för sitt nya mellanspänningsställverk AX1, på olje- och gasinstallationer till havs utanför Nigeria.

Samtidigt släpper ABB en ny produkt AX1-link, som ska marknadsföras hos de kunder som köpt det gamla ställverksfacket Safesix som sålts i 35 000 exemplar och som tillverkats i Arboga.

- Det som utmärker AX1 är den höga personsäkerheten och att det har en ljusbågselliminator, säger Hans Gleimar som är chef för mellanspänningsställverken.

- Med AX1-link kan ett gammalt Safesixställverk få tillgång till vår nya ljusbågselliminator. Det ger högre säkerhet i de gamla installationerna.

Genombrottet på den nya olje- och gasmarknaden kom via BP som köpt flera ställverksfack till oljefältet Milne Point i norra Alaska.

BP ställde höga miljökrav och ABB:s nya ställverk är byggt av material som kan återvinnas. BP:s krav på tillgänglighet och säkerhet är också mycket höga.

- Vår höga personsäkerhet, höga tekniska säkerhet kombinerat med att det är mycket kompakt byggt gör att ställverket är speciellt lämpat för olje- och gasinstallationer till havs.

- Certifieringsföretaget Det Norsk Veritas har certifierat vårt ställverk så nu kan utöver BP också Exxon och Norsk Hydro börja handla av oss. Det krävs en hög säkerhetsnivå då el på olje- och gasanläggning reser speciella elsäkerhetskrav, berättar Hans Gleimar.

- Bekräftelsen på att vi kommit in på en ny marknad kom i dagarna då ett annat norskt företag köpt ett tio-tal ställverk som ska installeras på en båt som ligger utanför Nigerias kust. Där ska det styra en generatoranläggning som ska ge el till Cebas djupgasutvinning med pumpar 700 meter under havets yta, berättar Gleimar.

ABB:s nya Ludvikafabrik väntar också på bekräftelse på ett par större projekt i Sverige och på exportmarknaden.

- Ett av projekten är mycket stort för oss. När allt är klart kommer vi att gå ut med ett pressmeddelade, berättar Gleimar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons