Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genom unga ögon

Annons

- Det känns som om vi kan påverka på allvar. Annars har de lurat oss ordentligt, säger Kalle Rydergård från Falun.

- Den här gruppen får stor möjlighet att påverka. Vi har saknat ung kompetens i landstingsstyrelsen, därför tar vi den till oss nu. Och vi kommer att använda den, lovar Inga-Britt Kronnäs Samils, s, ordförande i landstingsstyrelsens regionala utskott.

- Det känns som en stor utmaning. Vi sitter nära de verkliga besluten. Det känns mer på allvar än att göra tillfälliga aktioner på gatan i olika sakfrågor, säger Kalle.

Gruppen, som består av sju ungdomar från olika delar av länet, har för avsikt att träffas en gång i månaden.

- Däremellan kommer det att bli mycket e-postande, konstaterar Debbie Abrahamsson från Sälen.

Ingen av ungdomarna är aktiva i något politiskt ungdomsförbund. Ungdomarna har valts ut efter kontakter med kommunerna och ungdsområd.

- Vi ska engagera oss i frågor som rör alla från 0 till 25 år. Vi hoppas att barn och ungdomar ska höra av sig till oss med ideer och synpunkter, som vi kan föra fram till landstingspolitikerna, säger Rydergård.

- Intressant med den här gruppen är att vi har olika intressen och inte samma syn på saker och ting. Jag tror att vi kan komma fram med en hel del idéer framöver, säger Daniel Lindsköld.

I går hölls den första officiella träffen för ungdomsgruppen.

- Jag blev paff när jag förstod hur mycket som landstinget egentligen sysslar med. För mig har landstinget mest varit sjukvård tidigare, säger Daniel.

- Jag har aldrig förstått hur stor del av den regionala utvecklingen som landstinget faktiskt är inblandad i. Det är häftigt och intressant att få en sådan här inblick i det, säger Kalle.

Ungdomsgruppen har redan fått två konkreta uppdrag:

Följa upp de 42 punkter som den internationella miljökonferensen, ECYS, jobbade fram vid ett möte i Sandviken i höstas. Uppdraget är att komma med förslag hur detta miljöarbete kan hållas vid liv.

Landstinget gör i år en speciell valsatsning på sin hemsida. Gruppen ska lämna synpunkter på hur detta material kan göras så ungdomsvänligt som möjligt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons