Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genmodifiering - hot eller möjlighet?

Annons

Lösningen som de framför är genmodifiering av olika jordbruksgrödor.Genmodifiering, GMO, väcker många frågor. Bioteknikföretag som sysslar med genmodifiering av lantbruksgrödor ser sig som lantbrukets och konsumenternas "räddare".

Världens matförsörjning ska räddas genom att lantbruket ska använda deras genmanipulerade, GMO-utsäden i odlingen. Utsäden som manipulerats att tåla deras egna bekämpningsmedel.

Skörden från en del av det som odlats med GMO- utsädet ska kunna användas direkt för humankonsumtion.

Den övervägande delen kommer att bli till foder för våra djur. Djur som ska producera livsmedel, mjölk och kött.

Hälsoriskerna med GMO-tekniken är dåligt utredd. Det är ingen exakt teknik. Det sker alltid omstuvning av gener som ofta kan ge oväntade bieffekter (exempelvis allergi av ärtgen i böna).

Effekter av att äta GMO-baserade produkter är bara undersökta i ett fåtal djurstudier.

Monsanto och de övriga bioteknikföretagens tal om att man tagit fram det här för att vi bönder ska få bättre inkomst och behöva använda mindre bekämpningsmedel är lurendrejeri. De är bara ute efter att försöka göra oss mera beroende av deras produkter och tjäna pengar.

De hävdar att det ska bidra till att lindra världssvälten vilket inte är med sanningen överensstämmande.

Det är en demokratifråga genom att de stora multinationella bioteknikföretagen kan komma att styra livsmedelsproduktionen genom patenträttigheter på de grödor som manipulerats och som ska föda oss människor. Bioteknikföretagens sätt att få ut sina produkter kan liknas vid rena maffiametoderna. I England har en kritisk forskare tystats. Han avskedades mitt under sitt arbete med att designa ett testsystem som skulle skapa klarhet och säkerhet om GMO-mat, och som skulle bli standard för EU.

Efter att ha medverkat i programmet "World in action" suspenderades han och med hot om skadestånd från sitt institut om han yttrade sig vidare i ärendet tystades han.

Jag vill poängtera att jag inte är emot att använda genteknik i medicinskt syfte till att bota svåra sjukdomar. Frågan som vi alla måste ställa oss. Är vi beredda att godta den här nya tekniken i vår mat?

Djurförsök har visat på en rad möjliga problem. Det handlar blanda annat om sämre tillväxt, påverkan på organutveckling och immunförsvar, avvikelser i blodceller, leverceller och lungvävnad. Cellförändring hos möss har upptäckts efter att mössen ätit genmodifierad soja. Denna cellförändring upphörde när de gick tillbaka till sin gamla omodifierade föda.

En annan forskningsrapport visar att möss som ätit en genmodifierad ärta, som odlats i tio år kommersiellt i Australien, producerar antikroppar, vilket tyder på en allergisk reaktion. I Australien stoppades omedelbart produktionen av den genmodifierade ärtan.

Som konsument måste vi kräva att genmodifierade livsmedel ges en mycket tydlig märkning. En märkning som talar om ifall att det djur, fågel eller fisk som förädlats till livsmedel, utfodrats med GMO- foder.

Då har vi möjlighet att välja GMO-fri mat ifall att vi inte föredrar ekologiska Krav livsmedel som är GMO-fria.

ANDERS MUNTERS ANDERS MUNTERS, DALA-JÄRNA, ÄR ORDFÖRANDE I NATURSKYDDSFÖRENINGEN DALARNA.

Mer läsning

Annons