Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genialisk satsning i Särna

Annons

Rykten kan lätt bli fel. Ett rykte i Särna var att det skulle komma en buss full med afrikaner till Särna för att ta bostäder och jobb. Ingenting kan vara mer fel och de som var osäkra har nu fått sina frågetecken uträtade.

- Det handlar om att Göteborg satsar på att hjälpa sju personer med en ny framtid i ett område där dessa behövs, förklarar Wadih El-Achkar, som är libanes, men som jobbat som kommunchef i Ragunda. Wadih är nu processledare för projektet Enad Kraft.

- Vad det handlar om är att ett antal Norrlandskommuner, där Älvdalen ingår, kan säkra det arbetskraftsbehov som finns och samtidigt få nya innevånare, förklarar Wadih.

I Särna behövs en ökad befolkning mer än väl. Där är i nuläget omkring 30 procent av invånarna över 65 år, och ålderspyramiden är allt annat än framtidsvänlig.

I Särna finns också plomberade lägenheter som inte får användas till bostadsändamål, inte ens om det skulle bli bostadsbrist i Särna. Efter 2007 ska de lägenheterna var borta eller omgjorda för att husera annan verksamhet.

Som bostäder för Särnabor får de inte användas längre.

- För det här projektet har vi fått tillstånd att använda de avställda lägenheterna. På så vis har kommunen först fått betalt för att ställa av dem, sedan får vi nu åter hyresintäkter på dem, förklarar kommunchef Bengt Welin.

Så med tillgång på bostäder, brist på invånare och ett behov av att omgående anställa personal inom främst vård- och turismsektorn på Idre Fjäll, så finns lösningen i Göteborg.

- Lägg därtill att det är Göteborg som betalar hela kalaset, förklarar Wadih.

Haken är att det handlar om att matcha arbetssökande i Göteborg, som verkligen är motiverade att flytta, med den utbildning som behövs, till de jobb där inte arbetskraft kan rekryteras lokalt.

- Totalt handlar det om sju personer som får erbjudandet. Det kan vara sju enskilda, men lika gärna några familjer. När det gäller familjer, måste båda vuxna i familjen vara aktuella för utbildning och jobb.

Maximalt innebär det att det kan komma tre familjer med barn och en enskild till Särna. Därtill handlar det inte om sju från samma befolkningsgrupp.

- Erbjudandet gäller självfallet även svenskar som är arbetssökande, men vi kommer att blanda grupperna för att det inte ska bildas en liten koloni av de nyanlända. Syftet är att de snabbt ska integreras i samhället, förklarar Wadih.

Han har själv utmärkta erfarenheter från Ragunda.

- De som kom dit har i dag fasta jobb. Flera har egna företag och de flesta har köpt egna villor. Fotbollslaget fick en stjärnspelare och en rysk kvinna visade sig vara höjdhopperska av landslags-klass. Hon värvades snabbt till Skellefteå och lämnade Ragunda, berättar Wadih.

Inom kort kommer de intresserade i Göteborg att få träffa representanter för urvalsgruppen. Sedan inleds den svåra, men viktiga matchningen. Därefter kommer en resa att ordnas till Särna och Ljusdal.

- I september hoppas vi kunna ha minst sju nya invånare i Särna, men om det handlar om familjer kan det bli betydligt fler.

För kommunen gäller det att de ska vara skrivna i Särna under hösten för att kommunen ska få skattebidrag.

Så här kan man hitta något som kan ge lösningen på en rad problem. Skolan får nya elever, obesatta arbetsplatser kan tillsättas, plomberade lägenheter får hyras ut. Framförallt, det kommer nya människor som ser fram emot att få bosätta sig i och utveckla Särna och bli en del av samhället. Samtidigt är det Göteborg som betalar kalaset.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons