Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generationsväxling i bingoleden

Annons

Hundratals bingospelare sitter i eller utanför sina bilar och lyssnar uppmärksamt på bingoutroparen Tobias Holmlund från arrangören Harnäs IF.

När en spelare fått bingo tutar han eller hon till. Någon av de fem kontrollanter som finns ute på planen springer fram och kontrollerar raden och meddelar Tobias genom walkie-talkie.

Tobias Holmlund blev bingoutropare eftersom han är anställd i idrottsföreningen och det inte fanns någon annan att fråga när den förre utroparen gick bort, men nu sköter han jobbet som om han hade gjort det i hela sitt liv. Tydligt och klart ljuder hans stämma genom de lite burkiga högtalarna som sitter på idrottsplanens belysningsstolpar. Bingon är stommen i klubbens ekonomi.

- Under högsäsong kan vi få in 15 000 kronor under en kväll, säger Tobias och trycker på maskinen Bernard Bingo som slumpvis väljer ut ett tal mellan 1 och 90.

- Nu under sommaren har vi haft mycket semesterfolk här. Det har varit en blandad publik eftersom många unga har kommit hit också, säger han.

Bingokvällen varar i ungefär tre timmar och för att kunna vara med ska man köpa bingobrickor av Harnäs IF:s ordförande Bengt Danielsson.

- Jag var med och startade bingon här i klubben för 25 år sedan. Någon har räknar ut att jag suttit i kuren och sålt brickor 400 gånger, säger Bengt Danielsson och skrattar åt den imponerande siffran.

- I år har det gått bra, bättre än i fjol, men för 10 år sedan var Drive-in bingon som störst. Då hade vi så många bilar här att de inte fick plats på idrottsplatsen. Vissa fick ställa sig där på andra sidan bäcken, säger han och pekar på en plätt bortom grusplanen.

Ute på planen sitter bingofolket och väntar på att fikapausen ska ta slut.

Systrarna Maria, Petra och Sofie Norström från Söderbärke och Richard Karlsson från Malmköping är några av de yngre bingospelarna på Harnäs denna måndagskväll.

- Bingo är avslappnande på något sätt, säger Maria.

Och så finns ju möjligheten att vinna en del pengar.

- Sofie vann 4 000 kronor i Söderbärke för någon vecka sedan.

Men mest handlar det om ett sätt att umgås och en möjlighet att få komma ut och se sig omkring. Systrarna Norström och Richard Karlsson har varit på bingo varje vecka under hela sommaren.

- Vi har varit här i Harnäs, i Söderbärke, Kvicksund och Malmköping. Lite överallt helt enkelt, säger Richard.

Bingoutropare Tobias Holmlunds säkra stämma hörs åter över havet av parkerade bilar och alla sätter sig åter för att koncentrera sig på sina brickor. Spelet kan börja igen.

LOVE SVENSSON

Mer läsning

Annons