Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generationsskiftet större problem anser dalaföretagare

Annons

Sänkt förmögenhetsskatt är nog bra men det är viktigare att reglerna ändras för underlätta det stora generationsskiftet som kommer allt närmare.

Det var en vanlig synpunkt när en grupp dalaföretagare möttes för att ta ställning till Egendoms-skattekommittén betänkande.

- Jag brottas inte med förmögenhetsproblemen. Det känns lite abstrakt som småföretagare, säger Tommy Fagerström som leder budbilsfirman Adena Picko's i Dalarna.

Från hans perspektiv skulle det vara bättre om de så kallade 3:12-reglerna avskaffades. Fåmansbolagsregeln gör att hälften av vinsten i hans bolag måste tas ut som lön om det lyfts ur bolaget och därmed påföras sociala avgifter och lönebeskattning. För tio år sedan var det bolagsskatt som gällde för hela vinsten. Det systemet gjorde det mer lönsamt att driva småbolag och ta ut vinst ur företaget, antingen för konsumtion eller för att investera i andra bolag.

Tommy Fagerström och ett tiotal andra företagare från länet hade samlats i Näringslivets hus i Falun för att diskutera skattefrågor med bland annat Svenskt näringslivs ordförande Michael Treschow. Regionalkontoren runt om i landet var samlade till en videokonferens.

Flera av dalaföretagarna tyckte att arvs- och gåvobeskattningen kan bli ett hinder när den stora 40-talistgenerationen ska gå i pension och lämna över till yngre. Att staten ska ha in ett större belopp när yngre familjemedlemmar tar över kan leda till tvångsförsäljningar eller att bolagen sätts i gungning.

Eftersom företagare inte är en enhetlig grupp så fanns det även några som tyckte att det viktigaste för tillväxten är att sänka eller ännu hellre helt ta bort förmögenhetsbeskattningen.

Michael Treschow drev på i den riktningen:

- Nu är tillfället att få bort förmögenhetsskatten, manade han från storbildsskärmen.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons