Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Generationsmötardag" i Ludvika

Annons

Projekt Hammarbacken kontakt har bjudit in medlemmar i studiecirkeln "Gamla Grangärde" att träffa förskolebarnen från Marnässkolan och ge dessa en insikt om vardagslivets sysslor i en annan tid.

"Bykdag" kallar man arrangemanget där barnen får ta del av, bland annat, bykning enligt gammal metod.

Dels ser man Wivianne Löwing, Anna-Greta Andersson och deras kamrater ta itu med klappträ, tvättbräda och de andra verktygen och dels får man själv pröva på hur sådana sysslor känns i armar och rygg.

Allan Löwing står en bit därifrån och instruerar elever i den gamla konsten att göra vispar. Ingen kan klaga på elevernas intresse för de gamla vardagssysslorna.

- Vi gjorde samma sak i fjol, för Nyhammars skola, och det var samma enastående intresse då, berättar Anna-Greta Andersson.

- Fast då var eleverna något äldre och kunde hugga i litet mer i övningarna.

Man kan verkligen tala om att det var något av "Stora Generationmötesdagen" i Ludvika i går, tisdag.

Samtidigt sysselsatte den levande legenden IFK-Margit Hamberg, 81, en grupp Marnäselever med boulespel invid ABB-hallen, ett åtagande som SPF Veteranringen har inom ramen för elevens val. Det är "examen" för vårterminen.

Ingen behöver tvivla på att eleverna leds av en spänstig dam som blivit en av Ludvikas verkliga ledarlegender inom idrotten.

Kommunikationerna över generationsgränserna är lika påtaglig vid ABB-hallen som på Skuthamnsområdet.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons