Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamt tag för framtiden

Annons

- Vi blir effektivare och en region att räkna med, menade kommunalrådet Jonny Jones.

Under onsdagen beslutade kommunfullmäktige i Rättvik att godkänna planerna på att bilda ett gemensamt kommunalförbund tillsammans med "Siljanskommunerna". Beslutet betyder att kommunen överför sin del i Siljansutbildarna till förbundet. Förhoppningen är att det nya organet effektivare ska kunna verka för Siljansregionens utveckling. Kommunalförbundet ska bland annat ansvara för högskoleutbildningen, strategiska- och gemensamma framtidsfrågor. Enligt planen ska förbundets ledning bestå av en direktion på tio personer. Varje kommun bidrar med två ledamöter.

- Vi ställer oss bakom det här, men är samtidigt är vi lite kritiska. Antalet ledamöter i direktionen betyder att endast tre partier besätter direktionen - nämligen socialdemokraterna, centern och moderaterna. Vi tycker också att direktionens möten ska vara offentliga, sa Lars Wennås, fp.

De moderata ledamöterna röstade mot förslaget.

- Ett hastjobb. Vi har varken sett en konsekvensutredning eller ekonomisk kalkyl för förbundet. Räcker pengarna ens till arvodena, undrade Hans Moll, m.

Om även övriga Siljanskommuner väljer att godkänna förslaget ska frågan om reglementets utforming avgöras i respektive kommunfullmäktige under hösten.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons