Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamt elnät sparar pengar

Annons

Dala Kraft ägs av ett antal lokala elbolag i Hedemora, Falun, Mora-Orsa-Älvdalen (Fortum), Leksand-Rättvik , Malung, Enviken, Smedjebacken och Gagnef. Ett utredningsbolag, Dala Nät AB, är etablerat med uppdraget att utreda förutsättningarna att samla de lokala elnäten i Dalarna i ett gemensamt bolag.

På sikt är det troliga alternativet till ett regionalt elnätsbolag, att någon av de tre dominerande aktörerna på elmarknaden (Vattenfall, Sydkraft och Fortum) köper upp de lokala elnätsbolagen ett efter ett. Då hänvisas kunderna till en kundtjänst i, till exempel, Småland eller Värmland.

För kunden finns det då ingen valmöjlighet att välja någon annan eldistributör om man är missnöjd, då eldistributionen är en monopolverksamhet. Kunden sitter fast hos det företag som äger elnätet.

I slutet av augusti kommer den första delen av utredningen om förutsättningarna att fusionera elnäten. Utredningen ska ge underlag till de lokala elnätsbolagen för att fatta beslut om man vill genomföra fusionen eller inte. Många med insikt i elbranschen i Dalarna bedömer att detta är den sista chansen att förverkliga ett gemensamt elnätsbolag i Dalarna. Strukturomvandlingen inom elmarknaden fortsätter med att de stora aktörerna köper upp de mindre. Risken att vi får se denna utveckling i Dalarna är stor om vi inte lyckas genomföra fusionen av de lokala elnäten.

En fusion av de lokala elnäten kommer naturligtvis att få konsekvenser. Det blir ett huvudkontor, och det kanske inte kommer att finnas i den egna kommunen. Ett antal lokala styrelser kommer att ersättas av en styrelse.

Genom rationaliseringar kommer antalet anställda att minska. Men vi bedömer att minskningen kommer att klaras av genom naturliga avgångar. Men jobben kommer att finnas kvar i Dalarna, och det är viktigt.

Av elnätsbolagen i Dalarna har Hedemora, Smedjebacken, Borlänge och Falun valt att tacka nej till att medverka i utredningsbolaget i dagsläget. Vi respekterar detta val, men välkomnar dessa bolag i det gemensamma elnätsbolaget när de gör en annan bedömning. Möjligheten att leverera ett bra resultat till ägarna, och samtidigt göra kunderna nöjda ökar ju starkare det gemensamma elnätsbolaget blir. Allra starkast blir det om alla lokala elnätsbolag i Dalarna går samman.

Fotnot: Skribenterna utgör styrelsen för Dala Nät.

CLAES FÄLT, MATS MARTINSSON, ULF SANDBERG, CHRISTER SJÖLIN

Mer läsning

Annons