Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam vårdcentral för centrala Ludvika?

Annons

Det är ett tänkbart scenario när den samlade närsjukvården i Västerbergslagen blir föremål för granskning efter sommaren. Beslut är att vänta någon gång efter årsskiftet.

Det är i enlighet med det redan pågående arbetet med att analysera närsjukvården i hela Västerbergslagen som det nu har blivit dags att fokusera även på vårdcentralerna och deras framtida organisation.

I dag finns totalt sju vårdcentraler med läkarmottagningar från Trekanten i Söderbärke i sydost till Fredriksberg i väster i kommunerna Smedjebacken och Ludvika.

- Det kanske inte behöver vara sju vårdcentraler i en framtid, säger närsjukvårdschefen Lars Astgård som hänvisar till att hela vårdapparaten måste anpassas till dagens verklighet. Flera olika faktorer spelar in på hur den nya organisationen kommer att se ut.

En av dessa är de fortsatt vikande befolkningssiffrorna för hela Västerbergslagen. Den negativa trenden väger lika tungt därvidlag som när det gäller att planera för den framtida verksamheten vid Ludvika lasarett.

- Ytterst handlar det om att vi måste effektivisera verksamheten inom hela närsjukvården. Det är ett allmänt utvecklingsarbete som pågår med målsättningen att vi ska kunna presentera flera olika alternativ till nya lösningar. Allt i syfte att åstadkomma en bättre sjukvård med våra resurser, fortsätter närsjukvårdschefen.

Enligt Astgård finns ännu inget konkret att säga om Solsidans framtid. Han låter dock meddela att berörd personal redan har blivit informerad om det utredningsarbete som är förestående.

- Vi ska analysera vad som är möjligt och inte möjligt att genomföra. Men vi kommer att jobba med det här hela hösten för att det ska bli en så bra lösning som möjligt, slutar närsjukvårdschefen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons