Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam samhällsdräkt

Annons

Jag satt i soffan och läste Leif Lindströms insändare om "accepterande våldtäkter" i tidningen 18 augusti och fick lusten att tycka till.

Leif börjar sin insändare så bra och jag har ingenting att invända emot hans sätt att se på vårt gemensamma ansvar att förmedla respektfull kärlek och sex till våra unga män och kvinnor i samhället. Jag håller också med Leif om att sexuella våldsbrott måste lyftas fram mera och ge det dess allvar det förtjänar.

Vad jag däremot inte håller med Leif om och helt tar avstånd från är hans syn på unga kvinnors klädsel. Som jag tolkar hans insändare menar han att många unga kvinnor klär sig som våldtäktsoffer genom att visa magen och delar av brösten.

Leif kallar sig själv "halvgammal gubbe" när han skriver detta. Kanske stämmer det eller så är det så att han bara är en av många som har en förstående attityd till unga män och en dömande attityd till unga kvinnor.

Med Leifs sätt att se detta bidrar han till fortsatt förnedring mot unga kvinnor och ursäktar unga mäns beteende.

Jag anser att klädsel och utseende inte på något sätt kan vara en ursäkt för att unga kvinnor blir våldtagna.

Om det skulle vara så kan också delar av det övriga våldet i samhället ursäktas. Där vissa människor (inte minst män) har blivit våldsoffer på grund av yttre attribut.

Kanske menar Leif att det bästa vore att vi skapade en gemensam samhällsdräkt för både män och kvinnor där ingen skiljde sig från någon annan.

Mia Krantz

Mer läsning

Annons