Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geine är årets kvinna

Annons

Geine Edenius fick både diplom och blommor under kvällens ceremoni.

I motiveringen till priset står det bland annat: "Som ordförande för Rättviksdansen har hon bidragit till att Rättviksdansen ständigt utvecklas till en viktig mötesplats för att knyta värdefulla och livslånga kontakter mellan människor från olika länder och olika kulturer. Inte minst viktigt nu i år när det är det Mångkulturella året".

Anki Dåderman har varit med i den grupp som arbetat med att utse årets Rättvikskvinna.

-Det finns många kvinnor som är värda utmärkelsen. Det har varit en grupp med representanter från bland annat studieförbunden och kulturförvaltningen som diskuterat kring ett antal kvinnor.

-Vi var överens om Geine Edenius som pristagare, bland annat med tanke på att det i år är det mångkulturella året, säger Dåderman och berättar att det var omkring fyra kvinnor som var kandidater i årets val.

Hon pekar på att Geine Edenius gör ett värdefullt arbete som ordförande för Rättviksdansen och att hon lyfter fram de kulturvärden som finns här.

Geine lägger också ner många timmar av ideellt arbete för att bevara och uppmuntra folkdansen och folkdräktens betydelse för kulturens bevarande och utveckling.

-Hon syr också folkdräkter och håller på med folkdans, säger hon.

Gårdagens firande var ett samarrangemang med bland andra studieförbunden, politiska partier, ideella föreningar och kyrkan.

Under kvällen spelade också folkmusikparet Sophie Hamon och Jean-Pierre Yvert.

Geine Edenius berättade om sitt mångkulturella arrangemang. Flera kvinnor från andra länder berättade också om sitt liv, dessutom bjöds det på soppa och hembakat bröd.

Förra året valdes Back Ulla Gustafsson till årets Rättvikskvinna.

Hon fick priset bland annat för att hon var Rättviks första kvinnliga nämndeman och för att hon var med och startade Rättviks gymnastikklubb 1940.

Årets arrangemang var det trettonde som anordnats i Rättvik i samband med internationella kvinnodagen.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons