Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gehlin: Orättvist attskolorna får betala

Annons

Maria Gehlin är falupartist och ordförande i skolnämnden. Hon har nu skrivit en motion till fullmäktige om lokalkostnader och långsiktighet.

"Jag har under årens lopp uppmärksammat att kommunen fattar olika beslut för olika förvaltningar när det gäller investerings- och kapitalkostnader. När vi till exempel bygger nya fritidsanläggningar, vägar, hus med mera så förstärks oftast förvaltningarnas ram med motsvarande kapitalkostnader. Däremot när man till exempel investerar i en skola så förväntas skolförvaltningen klara kapitalkostnaden inom befintlig ram, vilket i längden urholkar barnens skolpeng" skriver Maria Gehlin som vill ha lika behandling. Antingen ska alla betala, eller ingen.

Gehlin hävdar att i ivern att få tomma lokaler uthyrda så har de ansvariga på kommunen sänkt hyresnivå för privata företag, exempelvis friskolor.

"Det har lett till en snedvriden konkurrens som innebär att kommunala verksamheter fått betala högre hyresnivå än de privata" skriver hon i sin motion, och vill att Falu kommun hellre ska sälja kommunala lokaler när de är tomma, eller skriva längre hyreskontrakt som är dyra att bryta, för att undvika tillfälliga lycksökare.

Hyr kommunen ut till privata företag så måste man underhålla lokalerna, vilket inte är självklart när kommunala skolor är hyresgäster.

Mer läsning

Annons