Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge väljarna besked!

Annons

KOMMENTAREN

Under senare tid har debatten kommit att handla om vad landstingets bidrag till kultur och annan liknande verksamhet innebär för möjligheten att upprätthålla en god sjukvård. Landstingsrådet Christer Wahlbäck har efterlyst reaktioner från ideella och kulturella organisationer.

Som man ropar får man svar, heter det, och dalaidrotten, exempelvis, redovisar sin uppfattning i ett öppet brev här intill. Innehållet är knappast någon överraskning.

Jag tror att många med mig blir förvirrade över den debatt som vi hör och ser när det gäller det bästa användandet av de skattemedel som handhas av landstingets politiker. Och det handlar ingalunda om några små pengar. Landstingets driftbudget för i år slutar på drygt 4 miljarder. Av dessa pengar går 33 miljoner direkt till kulturen. Folkrörelserådet disponerar över 17, 5 miljoner och till regional utveckling lämnas ett bidrag på 11,6 miljoner. Den icke sjukvårdsrelaterade delen av budgeten utgör således totalt 62 miljoner.

Jag tycker att käbblet kring landstingets roll börjar bli tröttande, samtidigt som jag upplever att politikerna är oss skyldiga en ärlig redovisning av problematiken.

Därför har jag beslutat inbjuda företrädare för moderater och socialdemokrater till en öppen debatt och utfrågning, där vi får reda ut vad landstingets övriga åtaganden innebär för konsekvenser för länets sjukvård.

Givetvis vill jag också få svar på frågan vad det skulle få för betydelse om landstingets samlade skattemedel enbart satsades på sjukvård?

Jag hoppas att båda partierna ställer upp till debatt. Jag och väljarna vill ha besked före valet, gärna nu i februari eller senast under mars månad.

Tid och plats för debatten (jag kan tänka mig att den kan föras på flera ställen i Dalarna) kommer naturligtvis att meddelas så snart partierna gett besked om de ställer upp.

Min inbjudan riktas till dalamoderaternas länsordförande Bengt Andersson och socialdemokraternas partibas Peter Hultqvist. De avgör vem som ska företräda sina respektive partier.

Jag ser fram emot en upplysande debatt!

Christer Gruhs, chefredaktör

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons