Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge oss vård, inte kultur för våra skattepengar

Annons

Huruvida landstingets pengar ska spenderas på sjukvård, eller sjukvård plus en massa sidoaktiviteter, är ett evigt, segt tvistefrö.

Även på riksplanet har spörsmålet varit på tapeten genom någon fp-politiker.

Eftersom jag själv är storkonsument av vård är min egen ståndpunkt helt klar. Jag är dock inte så dålig att jag inte kan räkna.

Därför kan jag berätta för Sinnika Rönnkvist (v) att kostnaderna för sidoaktivitet-erna belöper sig till drygt 200 miljoner kronor plus 75 miljon-er kronor för administration. En summa som hon betraktar som småpotatis.

En stor del av alla dessa pengar, kanske lejonparten, går till kultur.

Kultur är bra och behövs säkert också, men dessvärre går i varje fall inte mina krämpor över genom att titta på en tavla eller lyssna på musik. För att få vård betalar jag kontant bara en bråkdel av vad vården kostar.

Men jag, såväl som de flesta andra, bidrar med skattepengar av ganska stora mått. Eftersom kulturkonsumenterna, enligt Sinnika R håller sig friska gen-om kulturen, borde de ha råd att betala lika mycket för kultur som jag för vård. Och går inte det får väl kulturdepartementet bidra med de 75 miljoner som våra politiker sparat in på diverse nedläggningar, flyttningar av avdelningar hit och dit, minskning av personal och så vidare.

I kulturbudgeten är 75 miljon-er kronor nämligen mindre än småpotatis, så jag tror att de har råd att sköta det kulturella ut-budet utan bidrag från landstinget i Dalarna.

Bill Nilsson, Vikmanshyttan

Mer läsning

Annons