Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge inte klartecken till alkohol

Annons

I Sverige finns en lag, som heter alkohollagen. Den är till för att skydda människor från skador av alkoholen, eftersom den är riskabel att dricka.

Unga människor tar mer skada av alkohol, det vill säga de tål inte så mycket. Därför finns det en åldersgräns för inköp av drycker med mindre alkohol i livsmedelsbutiker och på Systembolaget.

Vi föräldrar måste se upp, när de unga börjar vilja göra som "alla andra", det vill säga vara ute på kvällar och dricka. Vi måste klargöra gränserna och berätta vad vi tycker och varför de ska vänta med att dricka tills de är gamla nog att köpa själva.

De måste också veta att vi inte accepterar att de skaffar drycker på olaglig väg (hembränt eller langade drycker), för det är minst lika farligt eller värre.

Och vi föräldrar ska inte hjälpa till. Om de ber om en flaska vin eller några öl och vi skaffar det åt dem "för då vet vi vad de dricker", innebär det att vi ger klartecken till att dricka.

Då dricker de gärna mer än vi hade tänkt. Om fyra flickor frågar hemma och får "lite vin", så kan det betyda att de plötsligt har fyra flaskor!

Mycket kan hända den som är berusad...

Bra motiveringar ger ungdomarna trygghet i att kunna säga nej. De orkar inte alltid ta fullt ansvar. Det ska vi vuxna göra.

Ingrid, trebarnsmamma

Mer läsning

Annons