Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge barn förutsättningar att klara skolan

Annons

Mycket bekymrad blir jag när jag läser insändaren från regnbågsalliansen. Menar ni på fullt allvar att barnen som personer är utbytbara?

Menar ni att det bara är antalet närvarande barn som räknas? Ska personalen och barnen inte lära känna och bygga trygga relationer med alla 22 barnen?

Genom att skriva "maximalt cirka 75 procent av inskrivna barn är närvarande samtidigt" skapar ni också en föreställning av att en 100- procentig beläggning är det normala. Så har det aldrig varit tänkt. En förskola är inte som en sjuksal där tillgängliga sängplatser bör utnyttjas effektivt. På sjukhus är man när man är sjuk, i förskolan tillbringar många barn mer än hälften av sin vakna tid ända fram till skolåldern.

Redan nu är det många barn i skolan som inte klarar av att vara i en vanlig klass, de kan inte ta hänsyn till andra eller finna sig tillrätta i stora grupper. Det är i förskoleåldern som barn ska lära sig detta. Genom kloka prioriteringar kan många barn få en mycket bättre förskole- och skoltid.

Samtidigt sparar kommunen pengar genom att inte behöva inrätta så många särskilda undervisningsgrupper för alla barn som nu inte fått de förutsättningar de behövt för att klara sin skolstart.

När jag i början på 90-talet var med och arbetade för att barnomsorgen och skolan skulle föras in under en gemensam nämnd var det för att vi genom detta skulle få en helhetssyn på barns behov, utveckling och lärande. Jag tror fortfarande att den tanken är rätt.

Det vilar ett stort ansvar på er som är ledamöter i barn- och utbildningsnämnden. Ta ert ansvar - minska barngrupperna nu!

Ni ska se att ett klokt agerande från er sida kommer att visa sig vara det mest effektiva på lång sikt.

MARGARETA MALMSTEDT

Mer läsning

Annons