Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GDG-bussgarage rivs

Annons

Från stadsplanerarnas sida finns nämligen ett intresse av att få bort den stundom mycket intensiva busshanteringen från centrum.

I dagsläget är det gamla GDG-garaget hemvist och tillsynsplats för ett 40-tal bussar i stads- och linjetrafik. Detta samtidigt som trafiksituationen vid Bergslagsgatan (riksvägen) har mycket i övrigt att önska.

Att frigöra den stora markytan är dessutom en åtgärd som ligger helt i linje med den fortsatta planeringen inom ramen för projekt Entré Ludvika vars syfte är att åstadkomma en attraktivare miljö i resecentrumets närhet.

- Det här är ännu i ett mycket tidigt skede. Jag vill kalla det att vi sonderar eller skissar i syfte att få en bra användning av det här området, markerar stadsarkitekt Göran O. Sundell.

- Det förekommer många bussrörelser där och bussarna kräver stor plats för uppställning. Jag tror det vore bra för alla parter och inte minst ur plansynpunkt om bussgaraget kommer bort. Området kan därmed utnyttjas bättre.

- När det gäller Entré Ludvika har vi ju uppdraget att se över hela stationsområdet och få en bra lösning, fortsätter Sundell som betonar att den planerade omvandlingen bygger på en samverkan.

Det gäller såväl Dalatrafik, som äger byggnaderna, som markägaren Jernhusen AB. Hela det gamla GDG-garaget står nämligen på ofri grund. Förhållandet regleras enligt ett mycket gammalt arrendeavtal som förnyas automatiskt vart tredje år.

Bengt Hamelius, fastighetschef vid Dalatrafik, bekräftar att diskussioner pågår men markerar att bollen ligger hos Ludvika kommun.

- De vill komma åt marken mellan riksvägen och järnvägen. Från vår sida finns inget akut behov av att bygga nytt och flytta. För oss funkar det ett tag till även om vi skulle behöva plats för att få fler bussar under tak, konstaterar han.

- Om vi ska bygga en ny depå i Ludvika måste det ske före eller efter den nya trafikupphandlingen 2006. Ska vi börja bygga nästa sommar måste det komma ett beslut före årsskiftet, slutar fastighetschefen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons