Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgarna slipper se "Masnytt" från SVT

Annons

Gävle-Dalaredaktionen sänder fyra gånger varje vardag. 17.55, 19.10, 22.00 och 22.15. Det är i den första nyhetssändningen, 17,55, som det ska ske förändringar.

På prov ska invånarna i Gävleborgs län under hösten få en regional sändning utan inslag från Dalarna.

I mer än tio år har det kommit kritik, framförallt från Hälsingland och Gävle, om att sändningar har handlat allt för mycket om Dalarna.

-Hälsingarna har drivit det. De tycker att nyhetsbevakningen har kantrat åt dalahållet. Delvis kan det ligga någonting i det eftersom kritiken har kommit alltsedan 1994, säger redaktionschefen Malin Rogström.

Gävle-Dalas nyheter sänds från Falun, där finns flest journalister.

I Hälsingland har redaktionen tre medarbetare. De ska göra minst ett nyhetsinslag per dag. Betydligt fler inslag från Dalarna görs varje dag.

Försöket med uppdelade nyhetssändningar kommer att göras i fler regioner i landet. Östersundsborna får mer lokalt material liksom de i Jönköpingstrakten.

För tv-tittarna i Dalarna blir det ingen förändring. Gävle-Dalanyheterna kommer att se ut som vanligt, med inslag från Dalarna och Gävleborg.

På sikt kan det bli sändningar med enbart Dalamaterial. Det beror på om försöket i Gävleborg faller väl ut och om det fungerar tekniskt med de avtal som finns för mark- och satellitsändningar.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons