Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg positiva till samarbete

Annons

Delade chefer, specialister och instruktörer. Det kan bli verklighet för poliserna i Dalarna och Gävleborg, när sparbetingen får ledningen att tänka nytt.

Gävleborgs län har ingen storartad kris i ekonomin. De håller balans i budgeten i år, men prognosen pekar nedåt.

- För fem år sedan hade vi 12-13 miljoner minus, men det lyckades vi få bukt med. Nu börjar det bli negativt igen. Ett sätt att spara är att samarbeta med andra polismyndigheter, framför allt då Dalarna, säger Ulf Möller.

En projektgrupp ska under tiden fram till sista oktober titta på möjligheterna att föra de båda länen närmare, polisiärt. Administration, teknik och till och med chefer kan eventuellt samordnas. En annan tanke är att dela på de specialister som länen har, i stället för att anställa nya när de gamla går i pension.

- Problemet är förstås att de redan är rätt upptagna. Men vi kan helt klart samarbeta mer. Tyvärr är det för kort fram till 2004, sådant här behövs hanteras på varsamt sätt. Det är människor vi har att göra med.

Ulf Möller är tveksam till att Gävleborg klarar sparbetinget på drygt tre miljoner bara genom att samarbeta med Dalarna. Men man ska klara det, menar han.

Vad skulle ni vinna på ett samarbete med Dalarna?

- Att samordna vissa tjänster. En polistjänst kostar cirka 400 000 kr per år, det blir 200 000 kronor per myndighet - har man fem sådana är det en miljon sparad.

Och nackdelarna?

- Den största nackdelen är att vi gjort tre omorganisationer sedan 1992. Det kostar energi och oro hos personalen.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons