Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatubråk går vidare

Annons

Just nu håller kommunpolitikerna i nämnder och styrelser på att ta ställning till utredningen om hur man bäst ska organisera trafiken mellan Britsarvet och centrum i framtiden.

Dagens förbindelse går via Södra Mariegatan och Trotzgatan/Åsgatan. Det är trångt, bullrigt och luftkvaliteten är dålig.

I veckan tog miljönämnden ställning till utredningen och förordade två förslag. Antingen att helt stänga av Södra Mariegatan för trafik och hänvisa bilisterna till kringfarleder och Linnévägen. Eller alternativet där man tillåter busstrafik på Mäster Jons gränd.

- Vi tog inte något slutgiltigt beslut utan det här handlar om att stänga av Södra Mariegatan på försök så att vi kan få fram ett bättre underlag, säger miljönämndens ordförande Anna Hägglund (c).

Om man väljer att inte göra något alls åt trafiksituationen på Södra Mariegatan, eller beslutar sig för att pröva alternativ ett - att enkelrikta Mäster Jons gränd norrut och Trotzgatan söderut - eller alternativ fem - att Åsgatan öppnas för trafik vid Kålgårdsparken. Då är risken stor att Falu kommun inte lever upp till de av regeringen antagna normerna för luftkvalitet, konstaterar miljökontoret i beslutsunderlaget.

Miljönämnden måste då överväga att förelägga verksamhetsutövaren, i det här fallet alltså gatu- och parkstyrelsen, för att utreda om man verkligen klarar miljökvalitetsnormerna för luftkvalitet.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons