Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gattuloppet tillbaka

Annons

På den tiden det begav sig samlades både svensk och utländsk löparelit i Gagnef för att löpa ett tre mil långt gatlopp genom byarna.

Statistikbitaren Leif Lorentzon kan berätta att loppet år 1971 till och med räknades som svenskt mästerskap. Nu står "bara" äran på spel.

Leif kan även berätta att det första Gattuloppet arrangerades redan 1962 och att Harald Theodorsson var initiativtagare till tävlingen.

Det nya Gattuloppet har en kortare och lite annorlunda sträckning än tidigare.

Efter starten vid Ängsholn passerar löparna Tallbacken, Stationssamhället, Övre Tjärna, Nedre Tjärna och Kyrkbyn innan de tar sig förbi Solshea och vidare tillbaka till målet vid Ängsholn.

Deltagarna är indelade i åtta olika klasser, från noll- till sjuåringar, som löper 400 meter, via sju- till tolvåringar, som tävlar på en tvåkilometersbana, till 13- till 17-åringar och vuxenklasser, vars bana är den ovan beskrivna och är sju kilometer lång.

Bodil Forsén berättar att en löptävling som ordnades vid föreningens 80-årsjubileum för två år sedan, blev mycket uppskattad och att idén därför väckts om att återuppliva den gamla tävlingen och att göra den till en ny tradition.

Det hänger förstås på hur många deltagare som kommer till nystarten. Hur många det blir visar sig först när startskottet smällt. Det är nämligen direktanmälan som gäller.

Familjedagens program i parken och idrottsplatsen består för övrigt av bland annat en drag-kampsturnering mellan GIF:s ungdomslag i fotboll, veteranfotboll för damer/tjejer/kvinnor (välj själv benämning...) som tidigare spelat i GIF samt en trolleriföreställning av Mr Udd.

I övrigt ordnas brandbilsåkning för små besökare. De som är något större kan prova på bland annat kanotpaddling och tennis.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons