Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gastuberna kunde ha exploderat

Annons

En tub fylld med syrgas och en med acetylen som hettats upp av branden och riskerade att explodera var orsaken till avspärrningen av halva centrum i går eftermiddag.

- Det var av säkerhetsskäl vi valde att göra den stora avspärrningen, säger räddningsledaren och brandingenjören Mats Hedlund.

Från Målaregatan och Jussi Björlings Torg var såväl Borganäsvägen som Sveagatan avspärrade ner mot Sveatorget. Först spärrades halva Sveatorget av.

Efter ett tag utökades avspärrningen så hela Sveatorget var avstängt liksom Vattugatan ner till polishuset och Sahlstedtsgatan halvvägs mellan Almas Café och Preemmacken.

Det var i första hand tuben med acetylen som var grunden till oron för en explosion.

- Man pratar om att när en sådan tub sprängs - om den har fria vägar - kan den i värsta fall flyga iväg ett par hundra meter, berättar Mats Hedlund.

- Därför är det praxis på 300 meters avspärrning, fortsätter Rune Mases, som också var räddningsledare.

Först togs de båda tuberna ut på taket och kyldes av strax före tretiden, alltså så fort branden var släckt.

Det var också då avspärrningarna utökades och alla hus i närheten evakuerades. Både Borlänge Tidnings och Dala-Demokratens redaktioner, liksom många andra arbetsplatser i centrum utrymdes.

- Det som tog sådan tid var att vi ville vara säkra på att explosionsrisken var helt borta, säger Mats Hedlund.

Om avkylningen hade misslyckats hade man fått skjuta hål i tuben med acetylen för att avlasta trycket i den. Men innan man vågat göra det hade det kunnat ta tid.

- I värsta fall kunde vi fått hålla på avspärrningarna upp till 24 timmar, sade Rune Mases till Radio Dalarna.

Nu lyckades räddningstjänsten kyla av tuberna tillräckligt för att kunna ta ner dem och transportera dem från platsen vid 17-tiden. Då hävdes också avspärrningarna.

Och än en gång har Räddningstjänsten i Borlänge räddat staden från en katastrof.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons