Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästiselever satsar på "vida världen"

Annons

Så sent som för någon vecka sedan kom årskurs 3 elever hem från en tvådagars resa till Helsingfors.

De fick vara med om en rundvandring ombord på Silja Line färjan. Ciceron var högste kocken som bland annat visade runt i köksregionerna. I Helsingfors fick de fyra lärarna träffa rektorn för hotell-och restaurangskolan i Esbo, strax utanför Helsingfors. De båda restaurangskolorna ska nu ansöka om medel för ett utbildningssamarbete mellan de två skolorna. Eleverna från Leksand och Espo ska vistas en vecka på respektive skola för att sedan i två veckor praktisera på ett hotell eller en restaurang.

Om dryga veckan åker sedan fyra elever och en lärare från Gästis till Neapel och skolan som de sedan tidigare bedriver samarbete med. Två flickor och lika många pojkar från Gästis vistas i Neapel i tre veckor.

I mars reser också elva elever och en lärare till Mallorca på ett utbytesstipendium där eleverna ska göra två guidningar samt en bussguidning som ska betygsättas. Eleverna kommer vidare att finnas med på två föreläsningar, den ena hur det är att som svensk att driva ett hotell i Palma Nova, den andra kommer Vingresors platschef på Mallorca att berätta om hur man arbetar som researrangör på Mallorca.

I nästa månad åker också tre elever till Sandviken för att tävla i semifinal i landets största kockelevtävling, Matkristallen. En tävling där Gästis har fina tidigare framgångar att försvara.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons