Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästabud hölls under tak

Annons

Cirka 150 personer, mestadels folk från trakten och det övriga Västerbergslagen, kom samman i sessionssalen och trängdes under trivsamma former.

- Det här tangerar publikrekord, utbrast Per-Erik Kaj som hade den tacksamma rollen att spela folkbildaren Karl-Erik Forsslund från Storgården i Brunnsvik.

Han och ett 20-tal andra lokala aktörer såg till att det stora sällskapet hade roligt hela tiden. Vi fick bland annat träffa patron Roth (Folke Lövgren), Korv-Alma (Sofie Lövgren), Fall-Anders (Stefan Selkman) och inte minst legenden Västansjö-Plusken (Sten-Olof Strömberg).

- Det är en del nya hyss i årets program och det gäller även sångerna. Bland annat har Björn Hedén skrivit en del nya. Många av deltagarna här i kväll har ju varit med tidigare och vi måste tänka på stampubliken, fortsatte Kaj.

Årets gästabud i Grangärde var det tredje och fler lär det bli om det stora intresset håller i sig.

- Förra året blev det inställt så nu är vi laddade. Det känns litet som litet av en nytändning, sade Kaj innan han gick in bland borden och började kåsera i god Forsslundsk anda.

Regissör för de lustiga akterna var Marketta Franssila. Hon betonade också vikten av att det annorlunda bygdespelet ständigt förnyas om det ska kunna hållas vid liv i framtiden.

Gästabudet är festkvällen där tidsepokerna och kända personligheter från dåtid och nutid möts. Även menyn har ett historiskt perspektiv. Under kvällen frossades det friskt på det mesta från färskost och grovbröd till rökt fårfiol, lufttorkad skinka och finnmarkskorv. Gästabudsölet och alkoholfria bordsdrycker flödade.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons