Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäst hos påven oroar judar

Annons

Judiska grupper i Europa uttryckte på onsdagen sin harm över att påven Benedictus XVI tagit emot en polsk präst som anklagats för antisemitiska uttalanden.

Fader Tadeusz Rydzyk, vars medieimperium omfattar en polsk radiokanal, fick möta påven på hans sommarresidens i söndags.

Mötet skedde bara några dagar efter att Rydzyk offentligt bett om ursäkt för att han anklagat "en judisk lobby" för att försöka utverka miljoner ur den polska statskassan.

Judiska grupper sade sig vara oroade för att mötet ska bidra till att höja anseendet hos Rydzyk och hans Radio Maryja som de länge kritiserat för att fälla antisemitiska kommentarer. Europeiska judiska kongressen EJC sade att påven hade "gett sin välsignelse till en man och en institution som fläckat den polska kyrkans anseende".

Förra sommaren besökte påven koncentrationslägret Auschwitz. Han kallade sig "en son av Tyskland" och frågade varför Gud var tyst när 1,5 miljoner offer dog där. I sommar planerar han att besöka ett monument för förintelseoffer i Österrike. Ändå har judiska ledare uttryckt sin oro för Vatikanens agerande i känsliga frågor, där Rydzyks besök bara är ett exempel.

TT

Mer läsning

Annons