Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäss hindrar inte bad i Masenbadet

Annons

Trots kanadagäss som förorenar stranden vid Masenbadet i Borlänge, är det inte farligt att bada där.

Det säger Anette Blanck, miljöinspektör hos Borlänge kommun.

Anette Blanck var under onsdagen upp till Masenbadet för att ta vattenprover och passade samtidigt på att se över stranden.

- Vad jag kunde se fanns det ingen avföring, men spår av gässen i form av fjädrar. Strandens skick kan ju variera beroende på när stranden städas, något som görs av fritidsförvaltningen.

- Vad det gäller en eventuell avskjutning av kanadagässen så bör markägaren, som är jakträttsinnehavare, först ta kontakt med kommunen.

Borlänges sjöar har en mycket god badvattenkvalitet. Endast en gång under de senaste åren har prover visat att vattnet varit otjänligt. När provet togs om efter en vecka var vattnet fullt tjänligt igen.

Vad som gör att vissa prover visar på otjänligt vatten kan vara en tillfällighet som att fågelbajs eller liknande kommit in i provröret. Kraftiga regn kan också påverka vattenproverna då föroreningar från marken kan föras med till vattendrag.

Vid städning av bryggor efter nattliga besök av kanadagäss är det viktigt att det görs på rätt sätt. Om man spolar bryggan kommer avföringen ner i vattnet och kan i sin tur påverka vattenkvaliteten.

Om några dagar kommer resultat på miljökontorets senaste mätningar av vattenkvaliten i Borlänges sjöar och plaskdammar.

Mer läsning

Annons