Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gasolycka hotade dalaby

Annons

Från Ludvika sett var länsvägen avspärrad från Herrgården fram till en bit bortom skolan.

Närmaste bilväg in i Fredriksberg från Ludvikahållet blev via grusvägar genom skogen över Drafsen. En omväg på cirka tre mil.

Det är oklart exakt vad som orsakade olyckan men uppgifter till räddningstjänsten talar för att ett hjul på den syrgasfyllda AGA-bilen kom utanför vägen i en skarp vänstersväng. Däcket skar ned i diket och tankbilen tippade.

Chauffören skadades lindrigt, men fördes ändå till lasarett. Det finns inga misstankar om rattfylleri, enligt polisen. Tankbilen förblev intakt och läckte aldrig ut någon syrgas. Däremot läckte en del diesel ut från tanken.

Vid lunchtid påbörjades en bärgning för att föra tanken till en säkrare plats för omlastning. Med hjälp av kranbilar från Värmland lyfte räddningspersonalen upp det tunga ekipaget på vägen.

Därefter körde de AGA-bilen vidare till ett industriområde i Fredriksberg. Där pumpade experter från AGA över gasen till två andra tanksläp.

130 elever och personalstyrkan på 20 personer tvingades lämna skolan då räddningstjänsten evakuerade området runt olyckan med gasbilen. Eleverna på skolan är mellan sex och 16 år.

Lars-Erik Bång, rektor på Fredriksbergsskolan, berättar att evakueringen gick både snabbt och bra. Men han är kritisk till vägen med tung trafik som ligger alldeles intill skolan. Han hävdar att många kör i 70-80 kilometer i timmen förbi skolan.

- Om man tittar på vägen så är det en skarp kurva alldeles nedanför skolan, och så på det ställe där olyckan skedde.

Bång ryser när han tänker på vad som kunde ha hänt.

- Om det skett i kurvan vid skolan, och lasten varit gasol, så hade hela skolans matsal försvunnit vid en explosion.

Jonas Andersson bor med sina två barn och sin sambo i ett av de fyra hus som räddningstjänsten evakuerade.

- Det var inte alls oväntat att en lastbil körde av vägen. Vi har tillbud här dagligen. Det är många som buskör genom byn. Och det gäller framför allt den tunga trafiken, berättar Andersson.

Jonas Anderssons två barn som är 11 och 14 år måste gå längs länsvägen, och sedan korsa den, för att komma till och från skolan.

- Jag hörde när det small. Det var lite otäckt eftersom det var ungefär samtidigt som barnen gick hemifrån, säger Jonas.

Barnen var okej, men kunde inte stanna i skolan på grund av utrymningen. Jonas fick åka hem från jobbet på kommunens tekniska kontor i Fredriksberg och se till att barnen kom i säkerhet.

Det som upprör Jonas mest är lastbilschaufförernas nonchalans mot hastighetsbegränsningarna i tätorten.

-Nu vet jag inte hur den här chauffören körde, men de flesta som kör genom byn verkar ju inte bry sig alls. Det är ingen som håller 50. Och det är inte särskilt kul att veta att det är sådan trafik längs den väg som barnen går när de ska till skolan.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons