Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna fack, men utan tvång

Annons

Svar till Ola Brossberg, 14 mars:

LO-mannen Ola Brossberg är stressad. I sin insändare leker han statsminister och utser ministrar i en borgerlig regering.

Vi tackar för hans framsynthet för visst planerar vi för ett maktskifte. Vi tycker nämligen att s-regeringen ser trött ut.

Han undrar i en direkt fråga till mig: "Kan vi förvänta oss stöd när det gäller kollektivavtalen från moderaterna?

Svaret är ja. De som vill vara med i facket ska självklart få vara det. Har varit ordförande i en fackförening. Men allt ska vara frivilligt. Inget tvång.

Och inte som då s-styrda Landstinget Dalarna införde "straff" för alla som inte var med i facket, de fick ingen retroaktiv lön.

Och så, Ola Brossberg, finns det en stor skillnad mellan dagens läge och efter ett maktskifte. Ni kommer inte att få garantier om kvoterade platser på politiska listor och andra uppdrag automatiskt - i varje fall inte med min medverkan.

Facklig tillhörighet eller ej har inget värde då dessa nomineringar sker, inte hos oss. Och så kommer ni att få mera pengar i er LO-kassa att driva facklig verksamhet för - ni behöver nämligen inte stödja oss i valrörelsen (som ni gör med annat parti i dag) utan kan sänka medlemsavgiften.

En skillnad ytterligare: Vi har lagt skatteförslag som ger en LO-medlem 1 000-1 200 mera i månaden i plånboken, då vi inte tror att LO-medlemmen klara nya pålagor som ökade bensinpriser, ökade fordonsskatter, höjda energiskatter och hot om ännu högre bensinpriser och högre skatter.

Och Ola Brossberg: Det känns bra just nu, vi känner medvinden.

ROLF GUNNARSSON

Mer läsning

Annons